Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sporan medicinski otpad u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 16.01.2014. Izvor: JugMedia

Zavod za javno zdravlje (ZZJ) u Leskovcu obustaviće prikupljanje i reciklažu medicinskog otpada iz domova zdravlja jer Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija da pokrije troškove.

Sporan medicinski otpad u Leskovcu

Godišnje se prikupi, preradi i deponuje oko 17 tona otpada iz pet domova zdravlja u Jablaničkom okrugu, od kojih 10 iz leskovačkog doma zdravlja.

„Ukoliko do kraja meseca ne donesu odluku o pokrivanju svih troškova koje kao operateri imamo, obustavljamo uslugu upravljanja otpadom”, kaže Ivana Mitić, direktorka Zavoda.

Ukoliko se to desi, prostori oko kontejnera u domovima zdravlja biće, kao i pre šest godina, pretrpani upotrebljavanim špricevima, krvavim gazama i odbačenim ampulama.

ZZJ je jedini licencirani operater za upravljanje otpadom u leskovačkom kraju. Opremljen je donacijom EU, koja je zajedno sa Republičkim fonodom finansirala rad mini linije do kraja novembra 2013. godine.

„Naši troškovi na godišnjem nivou su oko 2,5 miliona dinara, a Fond prizanje samo 1.053 dinara za struju i vodu, pa je, čak, i taj iznos sporan”, objašnjava Mitićeva.

Fond ne priznaje ni ugovore između ZZJ i domova zdravlja, kojim se reguliše plaćanje usluge.

“Odlučujemo u skladu sa upustvima iz centrale. Problem mora da se reši na relaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva za zaštitu životne sredine”, komentariše direktor leskovačke filijale Goran Savić.

Inače, direktor Doma zdravlja u Leskovcu Slaviša Božić nije hteo ni da potpiše ugovor sa ZZJ.

“Njihovi kontejneri za sekundarni otpad se moraju prazniti dva puta nedeljno. Kada prestanemo sa radom oni će najviše biti u problemu”, mišljenja je Ivana Mitić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Komentara: 0


#   Leskovac   Dom zdravlja   zdravstvo   otpad   Slaviša Božić   Ivana Mitić   Goran Savić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima