Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spreman da dâ i bubreg kako bi platio dug za struju

rssBookmark and Share

Vranje 02.03.2020. Miljana Nikolić, RTS

Goran Mišić iz Vranja je skrenuo pažnju javnosti objavom na društvenim mrežama da ustupa bubreg onome ko može da mu pomogne.

Spreman da dâ i bubreg kako bi platio dug za struju

Porodici Mišić iz Vranja je zbog velikog duga isključena struja sredinom decembra. Isključena mu je struja je zbog duga od oko milion i 600.000 dinara za poslednjih 15 godina. Duga možda ne bi ni bilo da mu je firma u kojoj je radio isplatila zarade na vreme. Radio je u preduzeću koje je već 10 godina u stečaju i još čeka isplatu 42 zaostale plate.

Bez struje je porodica Mišić od 11. decembra. Deca, osnovci, domaće zadatke završavaju po dnevnom svetlu.

"U 21. veku uče na lampi, uspeh njihov zavisi maltene od struje, higijena dece isto zavisi od toga. Nije nama do nas, nama je do te dece", kaže Dragana Mišić.

Goran Mišić ističe da je jedino što je imao da ponudi svoje zdravlje, kao i da je ponudio svoj bubreg.

"Ne da prodam, nego da mi pomogne neko, pa da dam stvarno bolesnom čoveku kome treba", navodi Mišić i kaže da zna da je prodaja nezakonita i ne prodaje, nego nudi u zamenu.

"Elektroprivreda Srbije" žali zbog teškog materijalnog stanja porodice, ali podsećaju da moraju da se poštuju obaveze. Mišić je, navode, otkriven i u neovlašćenoj potrošnji, a od jula 2013. godine nije platio nijedan račun. Mišići su donedavno, pre Draganinog zaposlenja, bili korisnici novčane socijalne pomoći.

"Što se tiče dugovanja za struju, oni se nama nisu obratili, ali i da su se obratili grad nema ingerencije prema republičkim ustanovama i nije u mogućnosti da namiri troškove. Ono što sam iz medija saznala to je ogroman dug za struju", naglašava Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja.

Duguje, ali i njemu duguju. Ima rešenje, ali ne i isplaćene plate. Firma u kojoj je radio u stečaju je od 2010. godine.

"Firma mi duguje pare u kojoj sam radio, ona mi duguje 600.000 dinara za plate i mislio sam da te pare dam elektrodistribuciji, međutim, nisu me isplatili", ističe Mišić.

"Kad čeka deset godina, ako postoji firma, on može da se nada, ali mora da pokrene postupak za nadoknadu te svoje zarade što nije isplaćena. Ako je firma otišla u stečaj može da se nada iz stečajne mase", objašnjava Branislav Popović, kancelarija Privredne komore u Vranju.

Radnici imaju prava na zaostala potraživanja, u Privrednoj komori savetuju da u trenutku kad prestane isplata zarada traže od poslodavca obrazloženje i od finansijske službe dokaz da su radili. Prema Zakonu o stečaju, poverioci, među njima i zaposleni, prijave potraživanja podnose nadležnom sudu.

Miljana Nikolić, RTS

video...

Komentara: 0


#   Vranje   struja   Elektrodistribucija   Branislav Popović   bubreg   Privredna komora   Goran Mišić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima