Južna Srbija Info

Srbija zemlja starih

rssBookmark and Share

Žitorađa 08.04.2012. Autor : Beta |

U poslednjih 50 godina udeo mladih u stanovništvu Srbije gotovo se prepolovio, a broj starijih povećan je 2,5 puta, što svrstava Srbiju u grupu zemalja sa izrazito starom populacijom.

Srbija zemlja starih

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz 2010. godine, Srbija se sa prosečnom starošću stanovništva od 41,4 godine nalazi u grupi od pet najstarijih zemalja u Evropi, uz Italiju, Nemačku, Bugarsku i Švedsku.

Stanovništvo susednih zemalja, Crne Gore, Makedonije i Albanije, međutim, spada u grupu najmlađih evropskih naroda.

Kako navode iz Zavoda, stanovništvo Srbije će stariti, a to je rezultat pre svega velikog pada fertiliteta i njegovog dugog zadržavanja na niskom nivou.

U poslednjih 60 godina u Srbiji prosečan broj dece koja rodi jedna žena je više nego prepolovljen, i stopa ukupnog fertiliteta je sa 3,13 dece po ženi svedena na 1,41. Životni vek muškaraca u Srbiji je za poslednih šest decenija produžen za 17 godina, a žena za godinu dana više, ali ipak prema podacima RZS-a stanovnici Srbije žive kraće nego građani EU.

U Srbiji je prema podacima RZS-a iz 2010. godine, očekivano trajanje života za muškarce 71,4 godine, a za žene 76,6 godina, dok je u EU za muškarce 74,9 i 81,8 godina za žene.

Najkraći životni vek imaju stanovnici Severnobanatskog i Srednjebanatskog okruga (ispod 72 godine), a najduži stanovnici Moravičkog, Zlatiborskog i Rasinskog (između 75 i 76 godina).

Žitelji opština Žitorađa i Svrljig najduže žive, a najkraći životni vek imaju muškarci iz opštine Ada (66,48) i žene iz Bele Crkve (72,60) U centralnoj Srbiji, demografski "najstarija" opština je Crna Trava (53,3) a "najmlađa" je opština Preševo, čije stanovništvo ima prosečnu starost 29,9 godina.

Komentara: 0


#   Žitorađa   Crna Trava   Srbija
@


 


[ Dodaj komentar ]