Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sto godina od Topličkog ustanka: Obnavlja se vodenica u kojoj je Kosta Vojinović izvršio samoubistvo

rssBookmark and Share

Blace 12.09.2016. Gorica Šegović, Topličke vesti

Opština Blace i Mesna zajednica Grgure obnavljaju vodenicu u kojoj je vođa Topličkog ustanka Kosta Vojinović 23. decembra 1917. godine izvršio samoubistvo ne želeći da se preda neprijatelju.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Ova vodenica u prošlosti je imala veliki značaj. Ona je u teškim vremenima odhranila mnoge borce i meštane. Mi danas obnavljamo vodenicu u kojoj je 23. decembra 1917. godine poginuo Kosta Vojinović i ona će biti mesto za istorijski čas gde će posetioci moći i da čuju priču o Topličkom ustanku i vojvodi Kosti Vojinoviću koji je ovde poginuo i koji je nedaleko odavde sahranjen, saznajemo od meštanina sela Grgura, Rada Lazarevića.

Ovaj posao i još mnogi drugi je priprema za obeležavanje 100 godina od Topličkog ustanka.

Očekujući beležavanje velikog jubileja, sto godina od Topličkog ustanka, koji će biti državna ceremonija, Blačani i meštani sela Grgura vredno rade na tome da ovaj veliki istorijski događaj bude obeležen dostojanstveno.

- Očekujemo prijatelje iz Engleske, Rusije, Francuske, Rusije iz svih zemalja koje su bile učesnice u Prvom svetskom ratu da nam dođu u posetu i da zajedno na dostojanstven način obeležimo stogodišnjicu Topličkog ustanka, dodaje Lazarević.

U opštini Blace veruju da će centralna proslava jednog veka od Topličkog ustanka biti obeležena u selu Grguru, mestu gde je poginuo i gde je i sahranjen vođa Topličkog ustanka.

- U opštini Blace obeležavale su se i osamdesetpetogodišnjica, devedesetogodišnjica i devedeset petogodišnjica Topličkog ustanka, verujemo da će i stogodišnjica na najvišem mogućem nivou sa najvišim državnim zvanicama biti obeležena u Grguru. Trenutno se ovde radi sanacija vodenice u kojoj je poginuo vojvoda Kosta Vojinović, sređuje se prilazni put do vodenice, i to sve sredstvima opštine Blace i Mesne zajednice Grugre i donacijama. To će biti spomen–vodenica koja će podsećati na to prošlo vreme. Uređuje se i prilaz  prema spomeniku i grobu Kosti Vojinoviću i crkvi u kojoj se svake godine vrši parastos. Opština Blace na vreme je preduzela sve aktivnosti koje su važne za kvalitetno obeležavanje velikog jubileja. Čekamo odgovor Ministarstva rada i socijalne politike i verujemo da će se sve to desiti sledeće godine ovde u Grguru, ističe predsednik opštine Blace Zoran Jozić.

Poslednja želja vojvode Koste Vojinovića bila je da bude sahranjen na mestu gde i pogine. Njegova poslednja želja je ispunjena a danas bezmalo jedan vek nakon njegove pogibije meštani sela Grgura ponosno i sa velikim poštovanjem prema vojvodi pokazuju i pričaju svim gostima deo srpske istorije ispisane u njihovom selu.


#   Blace   prvi svetski rat   samoubistvo   predsednik opštine   vodenica   Grgure   Zoran Jozić   Toplički ustanak   Kosta Vojinović   opština Blace   mesne zajednice
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima