Južna Srbija Info

Svako ko preti novinarima mora da ide u zatvor

rssBookmark and Share

Niš 12.04.2014. RTS, JužnaSrbija.Info

Zbog objavljenih istraživačkih tekstova i rubrika, novinari niških medija doživeli su ozbiljne pretnje

Svako ko preti novinarima mora da ide u zatvor

Na tribini u Nišu, uoči 15. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, predstavnici novinarskih udruženja zatražili su bržu reakciju pravosuđa na učestale pretnje.

Za samo nekoliko meseci novinari niških medija doživeli su ozbiljne pretnje zbog istraživačkih tekstova i rubrika koje su objavili.

Na tribini "Kako zaštititi novinarstvo?" - uoči petnaestogodišnjice od ubistva Slavka Ćuruvije, predstavnici novinarskih udruženja zatražili su bržu reakciju sudstva na učestale pretnje.

Posle ubistva studenta medicine u Nišu i konstantnih priloga o tom slučaju na portalu naše medijske kuće, otac jednog mladića koji se takođe u medijima dovodio u vezu sa ovim svirepim ubistvom u telefonskom razgovoru na kućni broj telefona poručio je našem novirau "pronaćiću ja tebe". 

Pretnje novinarima kulminirale su prethodnog vikenda kada je posle utakmice Radnički - Javor pomoćni trener Nišlija fizički napao Dušana Jocića, novinara Narodnih novina.

"Osećam se kao da me je izneverila institucija koja je prva trebalo da reaguje i koja je najodgovornija - a to je FK Radnički. Oni se ni posle pet dana nisu najzvaničnije i najkonkretnije odredili", kaže Dušan Jocić, novinar Narodnih novina.

Zbog pretnji i napada za sada niko nije kažnjen.

"Od dva slučaja koja su pokrenuta prema onima koji su mi pretili - jedan je još na sudu, a drugi u policiji i sve to se prilično oteže", rekao je Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.

U UNS-u i NUNS-u kažu da se na ovaj način ugožavaju medijske slobode i usporava razvoj društva.

"Dok god neko ne ode u zatvor i ne bude pokazana jasna volja države da će se sa takvim stvarima obračunati, mi moramo da govorimo o tome", kaže Petar Jeremić iz UNS-a.

"Ne sme da bude moguće da bilo ko zbog ma kog pitanja preti novinaru", smatra Dragan Janjić iz NUNS-a. "Ne postoje loša pitanja, postoje samo loši odgovori."

U Srbiji su tokom 2013. godine zabeležena 23 napada na novinare. Do sada nije izrečena nijedna  sankcija za počinioce.

Komentara: 0


#   Niš   Južna Srbija Info   zatvor   novinari   Dušan Jocić   Petar Jeremić   Predrag Blagojević   Ana Jocić
@juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]