Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Torte i kolači iz leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole

rssBookmark and Share

Leskovac 04.01.2020. RTS, Južna Srbija Info

Godinama vlada veliko interesovanje za poslastičarski zanat u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu. Učenici imaju pune ruke posla. Porudžbine za starinske kolače ne prestaju od slava.

Foto: RTS
Foto: RTS

Odrastao je uz miris i ukus karamelizovanog šećera. U kućnoj radionici izrađuje bombone a u školskoj poslastičarnici kroz Uroševe ruke svakodnevno prođe stotine korpica. To je prvo što nauče. Kada se nešto voli, kaže onda ne gledaš na sat niti osećaš umor.

 "Najviše volja i na primer da imamo ruku za to, veštinu", smatra Uroš Perović, učenik Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac.

Po tradicionalnoj recepturi nastaju Doboš torta, korpice, indijane, minjoni. Majstorstvo je napraviti i ove starinske bombice koje prve nestanu sa poslužavnika.

"Parizer krem koji je posebnog ukusa hladimo na mermernoj ploči. Posle stavljamo keks i kokos. I ja stvarnom uživam kad pravim bombice", objašnjava Tamara Cvetković, učenica Trgovinsko-ugostiteljske škole.

"Sve generacije to vole i stari i mlađi i deca. Ne odstupamo od tih normativa kada je nešto prepoznatljivo", kaže Dragoljub Pejčić, profesor poslastičarstva.

Kvalitet isti godinama, cena pristupačna, pa je i potražnja velika. U vreme praznika naprave oko 200 kilograma kolača i torti. Sve što zarade ulažu u novu opremu i namirnice.

"Spremamo i za slave i evo sad i za Božić. Ovo što ovde ima ne možete da nađete na drugom mestu", tvrdi Jasmina Dinić,iz Leskovca.

Čuvaju svoju tradiciju ali su uvek spremni i za novine u poslastičarstvu. Zahvaljujući projektu Erazmus u februaru putuju u Atinu.

"Tamo ćemo u okviru raznih aktivnosti: radionica, stručnih poseta školama, poslastičarnicama i fabrici slatkiša upoznati njihov način rada", kaže Sanja Ilić, profesorka poslastičarstva.

Na smeru poslastičara godinama se traži mesto više. Devedesetoro ih je u tri razreda.

"Po završetku škole, tačnije po završetku trogodišnjeg školovanja moći će vrlo brzo da nađu posao", smatra Danka Ilić, PR Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac.

Uz nagrade koje osvajaju leskovački poslastičari sakupljaju i stare recepte koje će uskoro pretočiti u knjigu.

Komentara: 0


#   Leskovac   torte   kolači   Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima