Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tradicionalno lomljenje česnice, Elena i Aleksa, srećne ruke

rssBookmark and Share

Niš 06.01.2024. Južna Srbija Info

U prisustvu velikog broja građana i uz tradicionalni vatromet, na Badnji dan, u saradnji sa Eparhijom niškom i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“, GO Medijana, organizovala je nalaganje Badnjaka i „Lomljenje česnice“, na platou ispred hrama cara Konstantina i carice Jelene.

Tradicionalno lomljenje česnice, Elena i Aleksa, srećne ruke

Nika Đorđević (8 meseci), Aleksa Ćosin (11 godina) i Elena Kocić (12 godina), bili su najsrećnije ruke i prvi su pronašli zlatnike u česnici, od kojih je građanima Niša, tri darivala Gradska opština Medijana, a tri, firma „Tekijanka“ doo iz Kladova.

Blagosiljanje, osvećenje i lomljenje Česnice obavio je Episkop niški Arsenije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije niške, uz  čestitke povodom predstojećeg najradosnijeg pravoslavnog praznika i sa željom, da se na Božić svi preobrate i ispune ljubavlju. 

Predsednik najveće niške opštine, poručio je da je okupljanje ovim prazničnim povodom, potvrda da smo svi jedna velika porodica, a da je prisustvo velikog broja dece, najdragoceniji dar proslave ovog blagog dana, koji se proslavlja u krugu najdražih.

Uz čestitke povodom sutrašnjeg praznika, predsednik GO Medijana, podsetio je da Božić simbolizuje rađanje i poželeo da Grad Niš i naša zemlja, imaju što više stanovnika. Predsednik je naglasio da GO Medijana, u okviru pronatalitetne politike, merama koje sprovodi, nastoji da motiviše mlade ljude na proširenje porodice i omogući što bolje uslove za život, budućim pokoljenjima.

Predsednik Kocić je, u ime Gradske opštine Medijana, zahvalio  sveštenstvu Eparhije niške i sveštenstvu crkve Sv. Car Konstantin i Carice Jelene, koji su učinili da lomljenje Česnice ima svečarski karakter i okupljenim  građanima, jer su dostojanstveno proslavili današnji pravoslavni praznik. 
Predsednik Gradske opštine Medijana, uputio je zahvalnost Odredu izviđača „Vožd Karađorđe“, koji su učestvovali u realizaciji događaja, predstavnicima Mlina Stevanović iz Malošišta, koji je i ove godine, obezbedio česnicu, kao i firmi „Tekijanka“ doo, koja je donirala tri zlatnika.

Događaju je pored mnogobrojnih zvanica, prusustvovao i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik, Milosav Simović.

U susret božićnim praznicima, ovom prilikom, u parku Sveti Sava, podeljeno je 300 badnjaka i 300 ikonica, a služeno je i vino, čaj, suvo voće. 

Gradska opština Medijana svim pravoslavnim vernicima čestita Badnji dan, sa  željom da u miru, zdravlju, sreći i blagostanju, u krugu svojih najbližih dočekaju i proslave najradosniji praznik - Božić.

 


#   Niš   Božić   Medijana gradska opština   Milosav Simović   česnica   Vladika Arsenije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima