Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uručene nagrade najboljim studentima, Blagodarnica i nagrada "Drainac"

rssBookmark and Share

Blace 27.01.2015. Južna Srbija Info

U sali Skupštine Opštine Blace danas je upriličena svečanost povodom uručenja godišnjih nagrada Opštine Blace za 2014. godinu – „Toplički ustanak“, najboljim studentima, nagrade „Drainac“ i Blagodarnice Opštine Blace "Sveti Sava".

Uručene nagrade najboljim studentima, Blagodarnica i nagrada "Drainac"

Nagrade je uručio predsednik Opštine Blace Ivan Burgić a svečanosti su prisustvovali i zamenik predsednika Miroljub Marković, predsednik Skupštine Opštine Zlatko Dimitrijević i Zoran Jozić, narodni poslanik.

Nagrada "Toplički ustanak" je javno priznanje koje se dodeljuje najboljim studentima Fakulteta i Viših škola, iz Blaca, za postignut uspeh u toku studija. Dodeljuje se u vidu diplome i novčanog iznosa u visini od po 25.000 dinara za prvu nagradu, po 15.000 dinara za drugu i po 10.000 dinara za treću nagradu. Za 2014. godinu nagrađen je 31 student, prvu nagradu primilo je sedam studenata, drugu trinaest i treću jedanaest.

Nagrada "Drainac" je priznanje koje se dodeljuje za rezultate u obrazovanju i kulturi.   

Žiri za dodelu nagrade „Drainac“ jednoglasno je doneo odluku da se ovo visoko priznanje Opštine Blace za 2014. godinu dodeli Latinki Stojanović, profesoru srpskog jezika i književnosti, režiseru i scenaristi Ameterskog pozorišta „Teatar 13“ iz Blaca. U odluci žirija navodi se sledeće:

Amatersko pozorište u okviru Kulturnog centra „Drainac“ počelo je sa radom 2002. godine. Te i naredne sezone 2003/2004 odigrane su četiri predstave, nakon čega je usledila duža pauza.

Zahvaljujući Latinki Stojanović amaterska pozorišna scena je nanovo oživela i od premijere predstave „Lajanje na zvezde“ novembra 2011. godine do danas „Teatar 13“ je odigrao ukupno pet predstava koje je ona režirala. Sem toga, 2013. i 2014. godine, pisala je scenario i režirala završne koncerte  Folklornog ansambla „Drainac“ zajedno sa umetničkim rukovodiocem Draganom Velimirovićem.

Već nekoliko generacija blačkih srednjoškolaca i studenata, sa velikim uspehom oprobalo se u pozorišnom amaterizmu, na čemu može da zahvali Latinki, koja je svoj posao uvek radila sa puno ljubavi, znanja, volje i entuzijazma, naime profesionalno.

Sredinom decembra meseca, pred punom salom Kulturnog centra „Drainac“, izveden je scensko-muzički program pod nazivom „U slavu predaka“ čija je tema bila Veliki rat 1914-1918. koji je zaista maestralno osmislila Latinka Stojanović.

Nagrada „Drainac“ sastoji se iz plakete o dodeli nagrade i slike, rada akademskog slikara Mile Milošević iz Kragujevca.

Treća nagrada je "Blagodarnica" Opštine Blace "Sveti Sava" kao priznanje grada za izuzetan doprinos u negovanju duhovnosti, vere, milosrđa i istine.

Za 2014. godinu, Odlukom Opštinskog veća Opštine Blace, "Blagodarnica" je dodeljena g-đi Veri Dujić, hraniteljici iz Blaca i g-đi Ljubici Mijatović takođe hraniteljici, iz Prebreze.

Vera Dujić je zdravstveni radnik u penziji. Trenutno kao hranitelj brine o jednom 13-ogodišnjem dečaku i jednoj 5-ogodišnjoj devojčici. Ovim plemenitim radom bavi se još od 1979. godine, kada je prihvatila prvo dete u svojstvu hranitelja. Biološki je roditelj troje dece, koji su sada odrasle osobe i koji joj uvek daju punu podršku za njen rad. Kao hranitelj do sada je prihvatila devetoro dece.

G-đa Ljubica Mijatović hraniteljstvom se bavi od 2007. godine. Majka je troje odrasle dece a pored toga kroz njen dom prošlo je još troje o kojima je brinula kao i o sopstvenoj. Trenutno kao hraniteljica ima jednog dečaka i jednu devojčicu.

Humanost ovih žena i ovaj plemeniti vid brige o deci bez roditeljskog staranja razlozi su za dodelu nagrade, koju čini povelja o dodeli „Blagodarnice“ i novčana nagrada.

Komentara: 0


#   Blace   pozorište   Sveti Sava   nagrade   studenti   predsednik opštine   Ivan Burgić   veliki rat   Miroljub Marković   Zlatko Dimitrijević   Zoran Jozić   Latinka Stojanović   Toplički ustanak   amatersko pozorište
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima