Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Vikipedija" u borbi protiv tabloida

Bookmark and Share

12.02.2017. RTS, Gardijan, Južna Srbija Info

Urednici Vikipedije zabranili su citiranje britanskog tabloida "Dejli mejl" zbog toga što nedovoljno proverava činjenice i označili su ga kao nepouzdanog. Ta odluka izazvala je mnoge polemike u javnosti. Čelnici internet enciklopedije poručuju da je za njih pouzdanost veoma važna i da je odluka doneta u skladu sa tim.

"Vikipedija" u borbi protiv tabloida

Potez Vikipedije nije uobičajen jer svaki korisnik interneta ima mogućnost da ispisuje i dopunjuje članke. Urednici su naveli da je reč o mediju koji nedovoljno proverava činjenice.

Izvršna direktorka fondacije koja upravlja Vikipedijom Ketrin Maher rekla je da se ona ne meša u uređivačku politiku ali navodi da Vikipedija zahteva pouzdanost i proveru činjenica, kao i ispravljanje pogrešnih podataka u člancima.

Ona smatra da su urednici postupali po tim principima kada su doneli odluku o zabrani citiranja Dejli mejla.

"Pretpostavljam da će oni, ako se okolnosti promene, biti veoma otvoreni da ponovo razmotre svoju odluku", navela je Ketrin Maher.

Vikipedija je enciklopedijski projekat slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci uz pomoć vikisoftvera. Članke na Vikipediji može menjati svako sa pristupom internetu, što je i slogan ovog veb-sajta.

Vikipedija je osnovana 2001. godine i postala je jedan od najposećenijih internet sajtova.

Komentara: 0


#   internet   informisanje   Gardijan
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}