Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojni penzioneri nezadovoljni statusom njihovih penzija

Bookmark and Share

24.11.2014. Tanjug

Grupa vojnih penzionera održala je danas ispred Ministarstva odbrane jednosatni protest zahtevajući od Vlade Srbije da zakonski reguliše isplatu njihovih penzija.

Vojni penzioneri nezadovoljni statusom njihovih penzija

Vojni penzioner Dragoslav Ivanović je rekao da su oni od 1. januara 2008. postali bivši vojni penzioneri jer su prebačeni u status civilnih penzionera, te da to nije zakonski regulisano.

On je objasnio da su Zakonom o vojsci Srbije, koji je tada stupio na snagu, vojni penzioneri izmešteni iz Ministarstva odbrane i vojnih propisa, te da su na nezakonit način prevedeni u nadležnost Fonda PIO.

Ivanović kaže da vlada treba da donese uredbu kojom bi naredila PIO Fondu da prevede rešenja po vojnim propisima na rešenja po propisima države Srbije, što je, kako kaže, neizvodljivo i zbog toga se oni sada nalaze u pravnoj praznici.

Prema njegovim rečima, vojni penzioneri su zbog toga ostali uskraćeni za povećanje penzija od 11, 06 odsto koje je trebalo sprovesti po propisima Republike Srbije od 25. januara 2008. godine.

Ivanović je rekao da prema podacima kojima on raspolaže država duguje vojnm penzionerima, kojih ima 45 hiljada, 50 milijardi dinara za proteklih sedam godina.
"Konkretno meni duguju jednu celu godišnju penziju i plus kamatu", naveo je on.

U periodu od 1. januar 2008. do 31. decembra 2011. Fonda za socijalno osiguranje vojnih osugarinaka bio je u sastavu Ministarstva odbrane kako kažu na nezakonit način i u tom periodu po zakonu o ministarstvima brigu o vojnim penzionerima je trebalo je da vodi Ministarstvo za rad.

Novčana sredstva za vojne penzije u tom periodu bila su izdvajana posebnom stavkom u budžetu Republike Srbije paraleno sa sredstvima Fonda PIO.

Ivanović je rekao i da u sudovima širom Srbije ima oko 50 hiljada tužbi zbog tog problema.

Penzioneri su Vladi Srbije predali svoj zahtev i ostavili rok od 15 dana da se ona izjasni po tom pitanje, a u protvnom će, kako kažu, ponovo organizovati protest.

Komentara: 0


#   penzije   PIO fond   vojska   vojni penzioneri
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}