Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PIO uskladio penzije vojnih lica ostvarene do kraja 2007.

Bookmark and Share

09.11.2015. Tanjug

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje uskladiće penzije vojnih lica ostvarene do 31.12.2007, a isplata usklađenog iznosa penzije vršiće se od isplate penzije za novembar.

PIO uskladio penzije vojnih lica ostvarene do kraja 2007.

Fond će u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 30. oktobra 2015. izvršiti usklađivanje tako što će na penzije uvećane od 1. januara 2008. godine za procenat usklađivanja od 4,21 odsto utvrđen Odlukom o usklađivanju vojnih penzija za 2007. godinu primeniti procenat usklađivanja od 6,57 odsto, čime se obezbeđuje da ukupno usklađivanje penzije na decembar 2007. godine iznosi 11,06 odsto.

To je uvećanje u skladu sa članom 75 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje utvrđuje iznos obaveze nastale po ovom osnovu za period od 1. januara 2008. godine do 31. oktobra 2015. uvećane za indeks cena na malo, odnosno indeks potrošačkih cena, od meseca u kome je trebalo da bude izvršena svaka pojedinačna isplata ovako usklađenog iznosa penzije, koji će na osnovu zaključenih ugovora o vansudskom poravnanju isplatiti jednokratno u januaru 2016. godine.

Samo za ugovore o vansudskom poravnanju koji se zaključe najkasnije do 10. decembra 2015. godine, izvršiće se isplata po ovom osnovu, u januaru 2016. godine.

Svim korisnicima vojnih penzija, odnosno članovima njihovih porodica, Fond će dostaviti obaveštenje sa utvrđenim iznosom obaveze.

Izuzetno, iznos obaveze neće biti utvrđen u slučaju kada je u toku korišćenja prava na penziju bilo promena u delu koji se odnosi na visinu penzije, odnosno obustavu isplate.

Korisnici vojnih penzija, odnosno članovi njihovih porodica koji ne prime navedeno obaveštenje treba da se u najkraćem roku obrate nadležnoj filijali Fonda radi podnošenja Zahteva za isplatu razlike penzije po osnovu vanrednog usklađivanja penzija, na osnovu koga će biti zaključen ugovor o vansudskom poravnanju.

Obrazac navedenog zahteva kao i spisak potrebne dokumantacije može se preuzeti sa zvaničnog sajta Fonda pio.rs ili u svakoj filijali Fonda.

Korisnici vojnih penzija, odnosno članovi njihovih porodica sa prebivalištem van teritorije Srbije mogu radi smanjenja troškova i brzine vođenja postupka ovlastiti drugo lice da u njihovo ime preduzmu sve pravne radnje potrebne za isplatu po ovom osnovu, navedeno je u saopštenju.

RTS

Komentara: 0


#   penzije   PIO fond   vojni penzioneri
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}