Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranjska deca u nemilosti podvodača

rssBookmark and Share

Vranje 02.04.2011. Vesti

U Vranju se se pojavili manijaci-pedofili, trgovci decom koji čekaju završetak časova pokraj vranjskih osnovnih škola i love svoju žrtvu. Devojčice obično završe u nekakvoj kafančini u Preševu, Bujanovcu, ili Trnovcu, ili im se izgubi svaki trag. Ova pojava je poslednjih godinu-dve u Vranju u ekspanziji, pa se građani s pravom pitaju ko će i kako decu da zaštiti.

Vranjska deca u nemilosti podvodača

- Ćao devojčice, dođi da te pita čika nešto, priđi do kola! Ja sam stari prijatelj tvog oca i majke pa su me oni zamolili da dođem po tebe, da te iz škole odvezem kući. Čika će malo da te provoza, a i kupiće ti nešto - priča jedan od roditelja kako manijak-pedofil mami decu.

Za sada je prijavljeno šest slučajeva u prošloj i ovoj godini, ali naši izvori tvrde da ova pojava postaje sve masovnija. Najnoviji slučaj desio se pre dvadesetak dana u uličici iza Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

- Devojčica je čekala roditelje na ulici kada se pored nje parkirao bordo "mercedes", gnjilanske registracije. Čovek je pozvao devojčicu, ubeđujući je da su ga njeni roditelji poslali po nju, ali je dete, srećom, bilo prisebno i pobeglo nazad u školu.

Odmah smo zvali roditelje i policiju, ali devojčica je u onoj panici zapamtila samo ove podatke, koji su bili isuviše oskudni da bi se napasnik identifikovao i uhapsio - kaže direktorica Dragana Ristić Mladenović.

Dragana je, međutim, izuzetak u odnosu na njene kolege iz drugih osnovnih škola u Vranju. Iako je, kaže, čula da je bilo još takvih pojava i ispred drugih škola, i ne samo ona već celo Vranje, njihovi direktori listom tvrde da "toga kod njih nije bilo".

Karakterističan je primer OŠ "Svetozar Marković", takozvana "peta" škola.

- Pre dve nedelje, na velikom odmoru nepoznato lice je pokušalo da uvuče drugaricu moje kćerke u kola parkirana ispred škole.

Na sreću, nije uspeo. Znam i za jedan slučaj iz prošle godine - navodi roditelj, čija je ćerkica bila svedok događaja.

Svi su "nešto" čuli, ali u tuđoj školi. Zbog čega bi se, inače, sazivao aktiv direktora osnovnih škola pre nedelju dana?

- Tačno je - kaže Zdravko Veličković, direktor OŠ "Branko Radičević", predsednik aktiva direktora vranjskih osnovnih škola - da smo pre koji dan imali sastanak aktiva na tu temu, a povodom događaja ispred Muzičke škole. Tu je dogovoreno da se ne diže prašina, da to ne bude nešto bombasto, čega bi se mediji dočepali, pa da se roditelji uplaše i ne puštaju decu u školu.

Tako reaguju direktori, a kako roditelji? Kao ilustracija neka posluži slučaj izvesnog našeg sugrađanina koji je slučajno dobio saznanja da se kćerkica njegovog bliskog prijatelja, učenica osnovne škole, nekoliko puta našla u raljama podvodača i kojoj je plaćeno da ćuti.

- Dugo sam se dvoumio, ali je prevagnula prijateljska i moralna obaveza da mu to kažem kako bi mogao da reaguje dok još nije kasno. Pažljivo, biranim rečima, saopštio sam mu svoja saznanja. Odmah me najurio iz kuće, sada ne govori sa mnom, a šta je sa detetom, bog zna.

 

Zakazali svi

- Smatram da organi gonjenja, a ni škola i roditelji ne reaguju adekvatno na ovakve alarmantne pojave - kaže N. Ž, otac devojčice koja je samo zahvaljujući svojoj prisebnosti izbegla da postane žrtva u slučaju pokušaja otmice kod Muzičke škole.

- Kćerkica je dala njegov opis - nastavlja otac - tamne naočari, mršav, bordo mercedes, gnjilanska registracija. Mislim da je to bilo dovoljno da ga dosad pronađu, ali, eto, nisu.

Sa tim su upoznati nadležni, održan je školski odbor na kome je bio i izvesni gradski čelnik, koji je obećao da će ispred škola biti bolje osvetljenje, obezbeđenje...

Poznat je i slučaj iz prošle godine kada su dve devojčice, osnovke, iz okolnog turističkog mesta, sistematski vođene u Preševo, gde su podvođene u kafani koju je držao bračni par, inače Srbi.

- Te dve devojčice, recimo, ujutru bi uzele školske knjige, pošle na "nastavu", a već ih čeka spreman prevoz do Preševa, Bujanovca, Trnovca...

Onda se vraćaju kući, "iz škole", sa parama za šminku i garderobu, za koje ih niko u kući ne pita - odakle vam? To su slučajevi poznati kao "dnevna prostitucija".

 

A, najopasnije je kad roditelji to saznaju, međutim te se stvari zataškavaju u stilu "neće više". Kako neće?! I upravo to skrivanje od javnosti izaziva sve masovniju pojavu vrbovanja i otimanja maloletnih devojčica - navodi naš sagovornik.

Tako je došlo i do slučaja od pre nekoliko meseci, kada je maloletna devojčica iz okoline Vladičinog Hana pronađena u kafani u Preševu, gde je seksualno iskorišćavana. Taj postupak je još u toku.

Policiji su u ovakvoj situaciji, gde vlada provincijsko razmišljanje "da se ne čuje, će pukne bruka", praktično vezane ruke.

Komentara: 0


#   Vranje   seks   škole   Vladičin Han   prostitucija   skandal   Svetozar Marković   bračni par   školski odbor   ilustracija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima