Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Beogradu zabranjeni ruski avioni, lete iznad niškog neba!?

rssBookmark and Share

03.09.2016. B.Jančković Blic, Južna Srbija Info

Nebo iznad Niša "trese se" već sedam dana od kada su na niški civilni aerodrom počeli učestalo da sleću gigantski ruski transportni avioni tipa Iljušin "Il 76".

Foto. B. Jančković,  RAS Srbija
Foto. B. Jančković, RAS Srbija

Počev od 25.avgusta kada je u večernjim časovima zagrmeo prvi "Iljušin", do juče na "Konstantin Veliki" sletelo je pet aviona ovog tipa koja prevoze raznu robu za Rusiju, Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan, piše Blic.

Reč je o avionima koji su donedavno poletali sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla, ali je u julu zabranjeno poletanje tih aviona u pravcu grada nakon što su se građani pojedinih beogradskih naselja pobudnili zbog buge i niskog leta.

Reč je takođe o avionima za koje je Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) tvrdila da prevoze oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom Istoku i Turskoj.

Kako "Blic" saznaje, jedan "iljušin" je 29. avgusta leteo za Rusiju, a sutradan su dva odletela za Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan. Iz Saudijske Arabije 31. avgusta u 15 časova sleteo je još jedan "iljušin" na aerodrom u Nišu. Tovari aviona, međutim, ostaju poslovna tajna.

- U pitanju su kargo čarter letovi koji se najavljuju po potrebi po potrebi poslovnih partnera. Ne radi se o redovnom kargo avio saobraćaju - kaže za "Blic" portparol aerodroma Ivanka Stanisavljević.

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović kaže da su kargo letovi dobar prihod za svaki aerodrom, ali da ih ne ineteresuje sadržina tovara.

- Kargo letovi se naplaćuju po ekonomskim cenama, za razliku od letova niskotarifnih kompanija, tako da je naša želja, kao i svakog aerodroma na svetu, da ih bude što više. U proseku ih bude između 20 i 30 godišnje. To su letovi koji se organizuju po potrebi. Pre ovih letova, nije ih bilo dva meseca, objašnjava Đurđanović.

Inače, zvuk ruskih mega transportera dobro je poznat Nišlijama jer je  prethodnih godina u niški vazdušnu luku već sletala ova grdosija od aviona, vlasništvo Ruskog ministarstva za vanredne situacije, kako bi učestvovalao u gašenju požara. Ali, ovoliko letova za tako malo dana se ne pamti.

- Šetao sam kejom kada je počelo nebo da grmi. Činilo se kao da bruje svi oblaci na nebu. A onda sam ugledao svetla "iljušina" koji je leteo dosta nisko. Preleteo je Tvrđavu u pravcu aeroroma "Konstantin Veliki". Imao sam utisak da se nebo ruši. Ko je jednom čuo taj zvuk, ne može ga zaboraviti, kaže Goran Janković iz Niša.

video...

Komentara: 1


#   aerodrom   Rusija   avioni   aerodrom Konstantin Veliki   PU Niš   Ivanka Stanisavljević   RSHC Ruski humanitarni centar   Nikola Tesla   Vladica Đurđanović   transport   čarter letovi   avio saobraćaj   vojni avioni   vojni aerodrom
@NisAirport @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Marko, 04.09.2016.:
    Gospodo urednici, da li je moguce da vi koji radite za novine napisete "sletela su pet aviona"??? Ljudi moji pa citam vas vrlo cesto i ne znam da li imate jedan clanak bez pravopisnih i gramatickih gresaka.


[ Dodaj komentar ]