Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Život kraj šina bar još deceniju

rssBookmark and Share

Niš 02.08.2015. D.Stojanović, V.Novosti

Zašto izmeštanje železničkog koloseka iz centra grada na Nišavi neće biti ni brzo ni jednostavno

Deo pruge koja prolazi kroz centar grada na Nišavi i direktor Zavoda za urbanizam Tamara Jovanović (gore
Deo pruge koja prolazi kroz centar grada na Nišavi i direktor Zavoda za urbanizam Tamara Jovanović (gore

Po svemu sudeći, železnička pruga će još desetak godina deliti grad na Nišavi na dva dela!

Da bi se trajno rešilo pitanje niškog železničkog čvora, pa i izmeštanje pruge iz centra Niša, potrebno je najpre realizovati prvu fazu, odnosno izgraditi obilaznicu od ranžirne stanice "Popovac" do stanice "Sićevo", dužine 21 kilometar. Početak tih radova, ističu nadležni, mogao bi da se očekuje u narednih tri do pet godine, a u tolikom periodu posao bi i trebalo da bude okončan. Tek potom, na red bi došla izrada neophodne dokumentacije, tenderi i fizičko uklanjanje postojećeg koloseka - od Glavne železničke stanice do ulaska u Nišku Banju, dugog oko 11 kilometara.

- Sasvim je realno da se, najduže za 10 godina, pruga izmesti iz centra grada. Jer, čitave dve decenije o tome se više više pričalo i obećavalo, a veoma malo radilo, pa je stanje koje smo, pri izradi projekta, zatekli u komunikaciji između relevantnih institucija bilo, u najmanju ruku zabrinjavajuće. Sada imamo konsultacije na dnevnom nivou i sve je krenulo bržim tempom - kaže tehnički direktor niškog JP Zavod za urbanizam, arhitekta Tamara Jovanović, uz zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića, član Upravljačkog odbora Delegacije EU u Srbiji za ovaj projekat, ispred grada Niša.

Podsetimo, krajem 2012, ovde je potpisan protokol između Delegacije EU, tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i lokalne samouprave - za izradu generalnog i idejnog projekta obilaznice. Polovinom naredne godine, usledilo je potpisivanje ugovora sa trojnim konzorcijomom - po jedna firma iz Beograda, Češke i Italije - kojem je poveren ovaj posao vredan oko milion evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fonda.

Uz izvesno zakašnjenje, generalni projekat je završen, baš kao i prethodna studija opravdanosti, pa se trenutno nalazi na državnoj reviziji u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture...

Ali, s obzirom na to da je u međuvremenu pomenuti ugovor istekao, svi učesnici u ovom poslu - konzorcijum, Delegacija EU, resorno ministarstvo, "Železnice Srbije" i Grad Niš - krajem decembra 2014, saglasili su se da treba proširiti projektni zadatak, te se upravo ovih dana očekuje potpisivanje novog ugovora, na devet meseci, za šta postoji i saglasnost iz Brisela.

- Očekujemo da sredinom 2016. imamo kompletnu dokumentaciju: generalni i idejni projekat sa Studijom izvodljivosti, plan na osnovu kojeg će biti izdati lokacijski uslovi, kao i pripremljenu tendersku dokumentaciju za izvođenje radova na obilazinici - zaključuje Tamara Jovanović.

OBILAZNICA
SHODNO projektu, obilazna pruga neće imati nijedan pružni prelaz, već 20 denivelisanih raskrsnica sa gradskim saobraćajnicama: negde će prolaziti ispod, a negde iznad ulica. Njenom izgradnjom, u punom kapacitetu omogućiće se i korišćenje aerodroma "Konstantin Veliki", jer će biti izmeštena postojeća trouglasta raskrsnica kod stanice "Niš - Popovac".

Komentara: 0


#   Niš   Železnice Srbije   Car Konstantin Veliki   pruga   Tamara Jovanović   pružni prelaz   izmeštanje   zavod za urbanizam
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima