Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

11. LIFFE - Leskovački internacionalni festival filmske režije

rssBookmark and Share

Leskovac 05.09.2018. Južna Srbija Info

Ovogodišnji festival za 5 festivalskih dana od 18. do 22. septembra, prikazaće 14 dugometražnih takmičarskih filmova iz regiona, 9 filmskih premijera u Srbiji i mnoštvo studentskih filmova! Na festivalu se očekuje više od 50 gostiju iz sveta filma uz bogat prateći program.

11. LIFFE - Leskovački internacionalni festival filmske režije

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) osnovan je 2008. godine, sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela iz regiona, ali i da na konkretan način doprinese decentralizaciji kulture u našij zemlji.

Takođe, bitan cilj festivala je skretanje pažnje na potrebu obnove i razvoj bioskopa čijem nestajanju, naročito u malim mestima, prisustvujemo više od dve decenije.

Organizator Festivala je Leskovački kulturni centar, koji se stara o obezbeđivanju i realizaciji organizacijsko-tehničkih i umetničkih uslova potrebnih za održavanje Festivala. Festivalom upravlja Umetnički direktor i Organizacioni odbor festivala sačinjen od 7 članova.

LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Glavna nagrada za režiju nosi naziv našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića - “Grand Prix Živojin Žika Pavlović”. Festival je jedinstven i po tome što se u takmičarskom programu prikazuju filmovi nastali u bivšim jugoslovenskim republikama, ili su rađeni u koprodukciji.

Učesnici i gosti prethodnih festivala bili su istaknuti reditelji, glumci i filmski kritičari iz Srbije i ex-jugoslovenskog regiona: Puriša Đorđević, Miloš Radivojević, Goran Marković, Darko Bajić, Milena Dravić, Danica Maksimović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Ljubiša Samardžić, Slavko Štimac, Jelena Đokić, Gordan Kičić, Slobodan Ćustić, Nikša Sviličić, Danilo Šerbedžija, Andrej Košak, Miha Hočevar, Antonio Mitrikeski, Vladimir Blaževski, Milan D. Špiček, Milan Vlajčić, Goran Gocić, Radoslav Zelenović, Čarls Alverson...

Festival su od početka finansirali Grad Leskovac i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i veliki broj privrednih i medijskih sponzora iz cele Srbije.


#   Leskovac   loš rad   Goran Marković   Danica Maksimović   Darko Bajić   Branislav Lečić   Živojin Žika Pavlović   Goran Gocić   Miloš Radivojević   Slavko Štimac   Ljubiša Samardžić   Tihomir Stanić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima