Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Egipatski savremeni umetnici u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 24.07.2019. Južna Srbija Info

U galeriji Narodnog muzeja Leskovac, egipatski umetnici Hanafi Mahmud i Asma El Desoki, danas su govorili o savremenoj egipatskoj umetnosti.

Egipatski savremeni umetnici u Leskovcu

Hanafi i Desoki u Leskovcu borave jedan dan gde će predstaviti svoj način rada i leskovačke umetnike, koji su se okupili u galeriji Narodnog muzeja upoznati sa osnovama savremene egipatske umetnosti i razmeniti iskustva sa njima.

Ovom prilikom Mahmud Hanafi, umetnik čije je stvaralaštvo zasnovano na bliskom posmatranju senzualne i psihološke dimenzije ljudskog života istakao je:

„Veoma sam srećan što smo posetili vašu divnu zemlju. Umetnik sam iz Egipta, slikar. Više od 26 godina se bavim modernom umetnošću u Egiptu, koja se umnogome razlikuje od tradicionalne. Umetnici i ja sa kojima sarađujem smo modernizovali umetnost i način na koji se ona posmatra. Ja želim da se slika vidim a ne da se toliko govori o njoj i želim da moja umetnost bude nešto lično.“

Asma El Desuki predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti na departmanu za grafiku i ona je istakla da je oduševljena predelima koje je videla u Srbiji i da bi volela da se vrati.

Andrea Tošić, član Kabineta gradonačelnika, ovom priliko je kazala:

„Ovo predavanje predstavlja nastavak i proširenje saradnje naših ambasada, kao i Grada Leskovca. O dobroj i kontinuiranoj saradnji govori činjenica da je egipatski ambasador, gospodin Amr Alguvejli, u prethodim mesecima čak dva puta posetio Leskovac. Svojim nastupom egipatska grupa je uveličala Leskovački karneval, ostvarila zapažen nastup i izazvala veliko oduševljenje brojnih gledalaca. Leskovac je grad koji dosta radi na unapređenju kulturnih sadržaja i manifestacija, grad koji je otvoren da širi svoja poznanstva, otisne se u svet putem razmene iskustava i upoznaje se sa novim kulturama. Današnje predavanje je dragoceno jer će naši gosti razmeniti svoja iskustva o razvoju savremene umetnosti sa ovdašnjim umetnicima.“

Komentara: 0


#   Leskovac   umetnost   Leskovački karneval   Narodni muzej Leskovac   Egipat   savremena umetnost
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima