Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Festival savremenog nemačkog filma "Gete fest" počinje u NKC-u

rssBookmark and Share

Niš 25.10.2018. Južna Srbija Info

Festival svremenog nemačkog filma "Gete fest" počinje danas u organizaciji Niškog kulturnog centra i trajeće do 30. novembra.

Festival savremenog nemačkog filma "Gete fest" počinje u NKC-u

Festival organizuju Niški kulturni centar i Gete institut iz Beograda.

Projekcije filmova održavaju se bioskopu "Sinepleks", sala 5 po ceni od 150 dinara. 

Program.. (latinica)

Gete institut Beograd
Niški kulturni centar

Gete fest 2018. godine u Nišu
„Normalan život?“

Četvrtak, 25.10.2018.

20:00 Touch Me Not, 125 '
Režija: Adina Pintili
Scenario: Adina Pintili
Uloge: Laura Benson, Tomas Lemarkis, Hermann Miler…
Nagrade: Berlinale 2018: Zlatni medved

Laura ne voli dodire. Ona ustukne kad god je neko dodirne ili posegne za njenom rukom. Ona traži sebi novog terapeuta, nazove žigola, međutim, njeno telo ostaje neosvojiva tvrđava. Niz otvorenih scena prati ostale likove u potrazi za svojom intimom. Kristijan, koji je prinuđen da živi sa brojnim telesnim ograničenjima, otvoreno govori o svojim sklonostima, averzijama i ljubavnom životu sa svojom dugogodišnjom devojkom. Par posećuje radionicu o upoznavanju sopstvenog tela. Ljudi svih starosnih dobi sa i bez invalidnosti učestviju u njoj. Tako i Tomas, koji sa svojom ćelavom glavom deluje nekako čudno povredljivo i tek treba da upozna i prihvati različite oblike svoje žudnje.

Petak, 26.10.2018.

19:00 Manifesto, 98'
Režija: Julijan Rozefelt
Scenario: Julijan Rozefelt
Uloge: Kejt Blanšet
Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2018: Nagrada za najbolju scenografiju

Eksperimentalni film u kome glumica Kejt Blanšet u 12 epizoda igra 12 različitih uloga: brokerku, konzervativnu mamu, direktorku, koreografkinju, narikaču, pankerku, radnicu u fabrici, novinarku, glumicu u lutkarskom pozorištu, naučnicu, učiteljicu i beskućnicu. Svaki od tih karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest. Dijapazon seže od Komunističkog manifesta Marksa i Engelsa, preko manifesta dadaista, suprematista i situacionista pa sve do manifesta Dogma 95 filmskog reditelja Larsa fon Trira i Tomasa Vinterberga.

21:00 Meki Nož – Brehtov film za tri groša, 130'
Režija: Joahim Lang
Scenario: Joahim Lang
Uloge: Lars Ajdinger, Tobijas Moreti, Hana Hercšprung...

Opera za tri groša je krajem 20-ih prerasla u apsolutni uspeh književnika i dramskog pisca Bertolta Brehta. Brehtov film za tri groša, koji na veliko filmsko platno treba da prenese priču, zamišljen je kao pobedonosno slavlje koji se na to nadovezuje, pri čemu kompozitor Kurt Vajl 1929. treba da mu u tome pomogne. Oni imaju velike planove kako da prerade priču o gangsteru Makiju Nožu i kralju prosjaka Pičamu, smeštenu u Londonu 1900, međutim, ubrzo se pojavljuju brojni problemi.


Subota, 27.10.2018.

19:00 Među rafovima, 125'
Režija: Tomas Štuber
Scenario: Klemens Majer, Tomas Štuber
Uloge: Franc Rogovski, Sandra Hiler, Peter Kurt…
Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2018: Nagrada za najbolju mušku ulogu

Povučeni Kristijan uspeva da dođe do novog posla u velikom supermarketu gde vozi viljuškar i stara se o redu u skladištu robe. Svet veletrgovine za njega predstavlja novi okoliš u koji on može da uđe. Bruno, koji radi u odeljenju pića, ga uzima pod svoje i postaje Kristijanov mentor i prijatelj. Međutim, ona koja je spremna na šalu je Marion, zadužena za odeljenje slatkiša i koja je istinski privržena novajliji. Iako je ona udata, mladić se u nju zaljubljuje, dok čitava trgovina sanjari o sreći njih dvoje.

21:00 Delo bez autora, 189'
Režija: Florijan Henkel fon Donersmark
Scenario: Florijan Henkel fon Donersmark
Uloge: Tom Šiling, Sebastijan Koh, Paula Ber…
Nagrade: Film izabran kao nemački doprinos u kategoriji najbolji film na stranom jeziku na dodeli Oskara 2019.

Nemačka 60-ih. Mladom umetniku Kurtu Barnertu uspeva bekstvo iz DDR-a u Zapadnu Nemačku. Međutim, i tamo ga proganjaju sećanja iz detinjstva i mladosti na traumatične doživljaje za vreme nacional-socijalizma i pod SED režimom. Veliku ljubav Barnert konačno nalazi u studentkinji umetnosti 'Eli' Seband, koja i postaje njegova muza. Eli u nemu oslobađa kreativnu energiju iz koje, opet, nastaju stilski jedinstvene slike. U njima Barnert obrađuje sopstvenu prošlost i istvremeno reflektuje istorijske traume celokupnog naroda.

Nedelja, 28.10.2018.

19:00 Minut ćutanja, 111'
Režija: Lars Kraume
Scenario: Lars Kraume
Uloge: Leonard Šajher, Tom Gramenc, Lena Klenke…
Nagrade: Filmski festival u Minhenu 2018: Nagrada za mir Nemačkog filma – Most kao i Nagrada publike Filmskog festivala za decu i omladinu Zlatni vrabac

Godina je 1956. Dvojica maturanata Teo i Kurt, koji žive u Staljingradu, odlaze u zapadni deo Berlina da bi otišli u bioskop. Kada su u jednom trenutku na vestima videli izveštaj o krvavom gušenju mađarskog Narodnog ustanka, toliko su šokirani, da su zajedno sa svojim drugovima iz odeljenja Lenom, Paulom i Erikom organizovali solidarni minut ćutanja za žrtve. Ovom akcijom, međutim, oni dospevaju u vidokrug vlasti NDR-a. Uzalud direktor škole pokušava da stvar predstavi kao bezazlenu izmišljotinu. Međutim, Štazi se time ne zadovoljava. Učenike saslušavaju, prete im i pritiskaju ih. Traže se imena kolovođa kako bi poslužili za primer. Međutim, solidarnost učenika je znatno izraženija nego što se očekivalo.

21:00 Tri dana u Kiberonu, 115'
Režija: Emili Atef
Scenario: Emili Atef
Uloge: Mari Bojmer, Birgit Minihmajer, Robert Gvizdek…
Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2018: Zlatna nagrada za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glavnu žensku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu, najbolju kameru i najbolju muziku

Međunarodna zvezda Romi Šnajder 1981. dospeva na nekoliko dana u sanatorijum. Tamo je posećuju fotograf Robert Lebek i novinar Mihael Jirgs koji žele da je intervjuišu, odnosno fotografišu. Namera Romi Šnajder je da se konačno oslobodi imidža Sisi. Njena prijateljica Hilde je takođe prisutna. Ta tri dana će za sve protagoniste biti više nego naporna.

Ponedeljak, 29.10.2018.

19:00 Axolotl Overkill, 94'
Režija: Helene Hegeman
Scenario: Helene Hegeman
Uloge: Jasna Frici Bauer, Arli Jover, Mavi Herbiger...
Nagrade: Sandens 2017: Nagrada za kameru

Fim Axolotl Overkill nam pripoveda priču o šesnaestogodišnjoj Mifti, ćerki bogatog „foteljaša iz kulture“. Kao njena polusestra, i ona živi u Berlinu i sa svojom drugaricom Ofelijom smuca se noću po kućama u potrazi za avanturama na žurkama, seksualnim eskapadama i u eksperimentima sa drogom. Miftina mama je nedavno preminula, što je jedan od razloga njenog interesovanja za tajnovitu, stariju Alis, koja je upletena u privredni kriminal.

21:00 Samo mi Bog može suditi, 101'
Režija: Ezgir Jildirim
Scenario: Ezgir Jildirim
Uloge: Moric Blajbtroj, Kida Kodr Ramadan, Edin Hasanović…

U filmu Samo mi Bog može suditi u Frankfurtu na Majni ukrštaju se putevi bivšeg zatvorenika Rikija, njegovog mlađeg brata Rafaela i odlučne policajke Diane.Svi oni u stvari žele da učine nešto dobro, međutim, to se ne može ostvariti bez loših dela.Njihovom teoretski postojećom željom za moralnim delanjem, ovo troje nažalost ne stižu daleko, ukoliko bi želeli da ostvare svoj san o bogatstvu i usponu u višu društvenu klasu, te tako planiraju veliku prevaru.

Utorak, 30.10.2018.

20:00 Moj brat se zove Robert i on je idiot, 174'
Režija: Filip Grening
Scenario: Filip Grening
Uloge: Jozef Mates, Julija Cange, Urs Juker...

Leto je. U sred talasajućih žitnih polja, pored benzinske stanice, na selu. Robert pomaže Eleniu pripremi maturskog ispita iz filozofije. Njih dvoje su blizanci i žive u svom svetu. Ponekad su nežni jedno prema drugom, ponekad se i potuku. Robert pije pivo, pripoveda o Brentanu, Hajdegeru. "Svrha postojanja je vreme." Njih dvoje povezuju rituali, igre, opklade. Elena je ljubomorna na njenu najbolju drugaricu i želi da zna da li je Robert spavao s njom. On ne daje odgovor. Ona ga izaziva opkladom: "Pre mature ću imati seks sa nekim. Bilo s kim." Ako ona izgubi, on će dobiti automobil golf. Ako ona izgubi, on će morati nešto da poželi od nje. Svejedno šta, samo ne sme da bude predmet.Ostaje 48 sati da se nauči filozofija i dobije opklada.Igra postaje zbilja a kraj detinjstva je sve bliži i bliži.

Napomena: projekcije su u Sali 5 CINEPLEXX NIŠ, cena pojedinačne karte:150,00 dinara.

Komentara: 0


#   Niš   film   Niški kulturni centar   Cineplexx   Gete fest   Gete institut
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima