Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fotografija Nišlijke Aleksandre Kostić najbolja u Evropi

rssBookmark and Share

Brisel 09.06.2015. V.T. Blic. Južna Srbija Info

Fotografija devojčice sa hlebom koja čuči u ruiniranoj fabričkoj hali donela je evropsko priznanje mladoj umetnici Aleksandri Kostić (25) iz Niša.

Nagrađena fotografija Foto: privatni album
Nagrađena fotografija Foto: privatni album

Žiri je odlučio da zbog Aleksandrine fotografije sa kojom se prijavila na konkurs „Our future is on the table“  ona bude među devet od 200 autora koji su pozvani u sedište Evropske unije u Brisel.

- Želela sam da snimim takvu fotografiju jer se u Srbiji hleb mnogo jede svakog dana. I to najviše oni koji nemaju mnogo para jer je hleb najjeftinija hrana. Mnoga deca iz manjinskih zajednica, kao devojčica na slici, žive u siromaštvu i porodice jedva mogu da im pruže taj hleb. Deca za njih jesu budućnost, ali se svakodnevno suočavaju sa problemima kako da ih odgaje. Teško je da ta budućnost raste, napreduje i bude vesela bez ispunjenja osnovnih potreba - priča mlada umetnica.

- Bila sam na manifestaciji „EU development days“. Upoznala sam i družila se sa ostalim finalistima iz Indije, Vijetnama, Kolumbije, Ugande, Trinidada i Tobaga, Indonezije, Avganistana. Naše fotografije bile su izložene tokom cele manifestacije. Oko 5.000 posetilaca je glasalo i moja devojčica sa hlebom je dobila 27 odsto glasova. To mi je donelo prvu nagradu, izložbu fotografija u Milanu. Prikazaću set fotografija u kojem je i nagrađena. Dobila sam i odličan fotoaparat ”kanon” - presrećna je Nišlijka.
 
Ona prepričava da je u Briselu upoznala i srela veoma važne ljude, kao što su Kofi Anan, Federika Mogerini, Ban Ki Mun... Kao pobednica imala je prijem kod evropskog komesara Nevena Mimice. 
 
Iako je završila master studija grafičkog dizajna na Fakultetu umetnosti i na fakultetu imala fotografiju kao obavezan predmet, ova mlada Nišlijka se za svet fotografije zainteresovala tek pre tri-četiti godine.
 
- Zavolela sam fotografiju i sve mi je privlačnije da svet posmatram kroz objektiv. Posebno volim portrete i uličnu fotografiju. Trudim se da sve moje fotografije imaju priču - veli Kostićeva.


#   Brisel   konkurs   nagrada   fotografije   Aleksandra Kostić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima