Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Galerija "Srbija" ostaje bez zgrade zbog restitucije, 1.500 umetničkih dela nema prostor?!

rssBookmark and Share

23.05.2017. M.M. Južan Srbija Info

Za 1.500 umetničkih dela još uvek nije pronađen prostor, iako je Agencija za restituciju zgradu u kojoj je bila smeštena Galerija "Srbija" vratila naslednicima nekadašnjih predratnih vlasnika, pre više od tri godine.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Pre nekoliko dana stigao je nalog od Grada za iseljenje iz sadašnje zgrade i protiv takvog rešenja nemaju pravo na žalbu, a u međuvremenu nadležni nisu uspeli da pronađu adekvatno rešenje, kažu iz Galerije. 

Za sada, niko ne zna tačno, gde će završiti više od hiljadu umetničkih dela, slika, skulptura...

"Ono što nam predostaje je da umetnička dela odensemo u Gradsku kući ili da ih ostavimo na ulici, ako se ne pronađe rešenje", kaže direktor GSLU Milić Petrović.

Zaduženi za kulturu u Gradu kažu da će se ubrzo naći adevatno rešenje i da su u opciji tri lokacije za novi izložbeni prostor Galerije "Srbija", a da svakako vredna umetnička dela neće biti prepuštena "slučaju".

Jelena Mitrovski gradski većnik zadužena za kulturu je pred Novu godinu, izjavila za Južnu Srbiju Info, da i pored teške situacije, nema govora da umetnička dela velike vrednosti ostanu bez adekvatnog prostora i da će Grad učini ti sve da se pronađe optimalno rešenje.


#   kultura   restitucija   Gradski većnik   Galerija Srbija   Jelena Mitrovski   Milić Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima