Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izbor za najboljeg harmonikaša u Sokobanji

rssBookmark and Share

Sokobanja 16.08.2016. RTS

Izbor za najboljeg harmonikaša Srbije na festivalu Prva harmonika, održan je prošlog vikenda 54. put u Sokobanji. Gotovo da nema imena nekog od poznatih harmonikaša koji nisu osvojili titulu najboljih na ovom instrumentu u Sokobanji.

Foto: .otks.org.rs
Foto: .otks.org.rs

Davne 1962. godine, na letnjoj pozornici Vrelo u Sokobanji, takmičilo se nekoliko desetina harmonikaša. Tada je bio izbor za najboljeg virtuoza na harmonici u nekadašnjoj Jugoslaviji, pa je bilo takmičara iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije.

"Sokobanja jeste prepoznatljiva po ovom festivalu, on traje više od pola veka, to je jedan od najstarijih festivala u Srbiji", kaže Ljubinko Milenković, direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja.

Dušan Stojanvić iz Sokobanje, kroz objektiv fotoaparata beleži trenutke sa Prve harmonike više od 30 godina. U arhivi ima oko 8.000 fotografija sa ovog festivala.

Pre nego što sam počeo da fotografišem, prodavao sam ulaznice za harmoniku, prodavao sam semenke, klakere, pivo na festival. Nekada je to bila manifestacija koja je pokrivala celu Jugoslaviju, ceo svet. Sada pokriva samo Srbiju i žao mi je zbog toga", kaže Dušan Stojanović, fotograf.

Nekada Branimir Đokić, Miša Mijatović, Slavko Stefanović, Časlav Ljubenović. Ove godine od 30 finalista, najbolji Milan Milićević iz Vinče.

"Konkurencija je bila dobra ove godine, momci su svi dobro svirali. Prošle godine sam takođe bio i pobedio u kategoriji juniora, pa sam uspeo da vežem dve godine za redom", kaže Milan Milićević, pobednik Prve harmonike 2016. godine.

"Ove godine je festival doživeo ipak blagu renesansu - u tome da smo postigli ciljeve koje smo zadali, da harmonikaši, naše mlađe kolege sviraju na pravi način našu tradicionalnu muziku, da pokušamo da vratimo stari sjaj i slavu harmonici", kaže Goran Jeknić, predsednik žirija.

U Sokobanji planiraju da festival posle mnogo godina vrate Vrelu, da rekonstruišu letnju pozornicu koja je decenijama dočekivala najbolje harmonikaše.

"Mi ćemo pokušati da tražimo finansijska sredstva od ministarstva i drugih institucija kako bi pomogli da bi letnja pozornica vratila svoj sjaj koji je na početku imala", kaže Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Za više od pola veka, više od 7.000 takmičara pokušalo je da bude Prva harmonika. Pedesetčetiri titule ponete su iz Sokobanje širom nekadašnje Jugoslavije.


#   Sokobanja   takmičenje   predsednik opštine   kultura   Ljubinko Milenković   Dušan Stojanović   letnja pozornica     Isidor Krstić   Prva harmonika
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima