Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izlazak iz štampe drugog toma Sabranih dela "princa" poezije Branka Miljkovića

rssBookmark and Share

Niš 13.11.2017. Južna Srbija Info

Povodom izlaska iz štampe drugog toma „Sabranih dela“ Branka Miljkovića, pod nazivom „Poezija II”. Grad Niš i Niški kulturni centar organizovali su otvorenu konferenciju za medije i javnost.

Izlazak iz štampe drugog toma Sabranih dela "princa" poezije Branka Miljkovića

Književni i kulturološki značaj, kako za Niš tako i za srpsku kulturu, novog izdanja „Sabranih dela“ Branka Miljkovića ogleda se u tome što će to biti prvo izdanje kompletnog opusa Branka Miljković posle 1972. i tadašnjih „Sabranih dela“ u izdanju „Gradine“. Novo izdanje „Sabranih dela“ Branka Miljkovića će se pojaviti u 6 knjiga, od kojih su se dve već pojavila iz štampe. Tomovi će obuhvatiti celokupnu poeziju Branka Miljkovića, njegovu prevodilačku, kritičarsku i esejističku delatnost, kao i teorijsko-kritičarski tom i tom dokumentarne građe.

Ovaj izuzetan kulturni poduhvat je zvanično započet februara 2015. godine, potpisivanjem protokola o objavljivanju Sabranih dela Branka Miljkovića između Grada Niša, Filozofskog fakulteta, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke i Niškog kulturnog centra, kao izvršnog izdavača.

U okviru konferencije održan je  i umetnički program, posvećen Branku Miljkoviću. U njemu je učestvovao glumac Miloš Unić, muzičar i slikar Vladimir Crnomarković ,a ekskluzivno je prikazan deo do sada nepoznatog video zapisa, koji prikazuje susret Dragiše Miljkovića, strica Branka Miljkovića, sa velikim francuskim piscem Alenom Boskeom. Povod tog susreta održanog krajem osamdesetih godine u Parizu je bio upravo Branko Miljković i njegova poezija.


#   Niš   poezija   Niški kulturni centar   izdanje   Branko Miljković   Vladimir Crnomarković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima