Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Kamen na kamen“, novi niški festival

rssBookmark and Share

10.04.2015. S.L. Južna Srbija Info

Niš je bogatiji za novi festival alternativne muzike „Stoun apon stoun“ (Stone upon stone festival), koji će biti održan od 15. do 18. aprila, u Niškom simfonijskom orkestru, kao i u mnogim niškim klubovima i galerijama.

Plakat festivala Stoun apon stoun
Plakat festivala Stoun apon stoun

Četvorodnevni vrhunski umetnički program, sa učesnicima iz Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Austrije i Srbije, počinje već u utorak, 14. aprila, kada će biti otvorena izložba crteža Albana Loua, u klubu Haš Haš.

Glavni, muzički program, počinje dan kasnije, koncertom benda Frustrejšns iz Austrije, koji počinje u 20 sati u sali Simfonijskog orkestra. Zatim, svake večeri, do subote, slede koncerti i izložbe.

-  Ideja festivala je da pre svega podigne svest o važnosti organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija. U poslednje vreme je pokrenuta neka vrsta kampanje da kultura pripada eliti, ja se ne bih složio u potpunosti sa tim, važno je da se neprestano organizuju ovakve manifestacije. Kultura je nešto što definitivno podiže građansko društvo. Mi smo ti koji su se okuražili da, bez obzira na sve, jednostavno radimo. Ne idemo iz Niša, nemamo nameru da napustimo Srbiju, tu smo gde smo, i u uslovima koji su onakvi kakvi jesu, mi radimo, i to je to, kaže Dalibor Popović Pop, jedan od organizatora festivala Stoun apon stoun.

Dejan Ilijić, sa svojim bendom Ejot, proputovao je ceo svet, i izuzetno uspešno nastupao na prestižnim festivalima u inostranstvu.

-  Baš zbog takvog iskustva ja sam ovde kao umetnički direktor, i svi ovi sastavi su na neki način naši saradnici, i to iskustvo koje smo stekli nastupajući i svirajući svuda u svetu, želimo da prenesemo u naš grad, i damo nešto novo. Ne želimo da kritikujemo drugu stranu – šund i kič, nego da pružimo alternativu. Očekujemo podršku sugrađana, i nadamo se uspešnom festivalu, prva nam je godina, videćemo kako će proći, pa nastavljamo dalje. Trudićemo se da to što nudimo bude jedna široka paleta zvukova, apsolutno sve što ima obrise alternativne i moderne umetnosti, biće prisutno na festivalu, kako u muzičkom delu programa, tako i u likovnom, a onda i u svetu filma i književnosti, to su naši planovi, kaže kompozitor Dejan Ilijić, koji je organizator festivala Stoun apon stoun.

Ulaznice za festival prodaju se po ceni od 400 i 500 dinara za koncert, i 1600 dinara za komplet karata, za sve četiri večeri. Pored gostiju, u petak 17. aprila, treće festivalske večeri, nastupiće i niški Ejot.   
 


#   festival   Simfonijski orkestar   Eyot   Dalibor Popović Pop   Dejan Ilijić   Stoun apon stoun
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima