Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koncert kamernog orkestra „Trio Amael“

rssBookmark and Share

Niš 25.04.2018. Južna Srbija Info

Koncert kamernog orkestra „Trio Amael“, biće održan u subotu 28. aprila 2018. godine, u Koncertno - izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a), sa početkom u 20 sati.

Koncert kamernog orkestra „Trio Amael“

Koncert organizuje Niški kulturni centar. Cena ulaznice je 300 dinara, za đake i studente je 200 dinara, a karte se mogu kupiti na ulazu, neposredno pre koncerta.

PROGRAM

Peter Kopač (1949) Slovenija   

Neizbežnost 2009 (premijerno izvođenje u Srbiji)

Milko Lazar (1965) Slovenija

Pet kratkih komada

Allegro

Largo lamento

Allegro moderato

Largo mistico

Allegro maestoso

(2001. Napisano za trio Amael - premijerno izvođenje u srbiji)

 

Franc Šubert                             

Trio u Es - duru, opus 148 D897 (Notturno)  Adagio

Beržik Smetana                         

Trio opus 15  u ge – molu

Moderato assai –Piu animato

Allegro, ma non agitato

Finale. Presto

AMAEL KLAVIRSKI TRIO ima internacionalnu reputaciju koju je ostvario nastupajući u Njujorku, Londonu, Rimu, Beogradu, Bergenu, San Marinu, Sofiji, Minhenu...Njihov resital u prestižnoj svetskoj sali ,, Karnegi hol“ kritičari su ocenili odličom ocenom.

Osim što su članovi tria muzičari ovog sastava nastupaju i kao solisti na mnogim muzičkim festivalima držeći resitale i solističke koncerte ili nastupe sa orkestrima. Kao pojedinci, a i trio snimili su veliki broj kompakt diskova sa koncertnih nastupa i snimke sa radio i TV stanica emitovanih širom Evrope Amerike i Azije.

Amael trio je jedan od najpopularnijih i najtraženijih kamernih orkestara u Sloveniji. Repertoar tria Amael pored stilski raznovrsne muzičke literature, izvodi i dela savremenih slovenačkih kompozitora namenjenih ovom sastavu. 

Betovenov „Vojvoda“ superiornog je i čistog zvuka, respektibilan po strukturi, odiše magijom modulacionih boja, ističe luminescent sjajnih trilera i osenčenih nijansi. (Klasični izvori, Fordž, London)

Ekstremno visok nivo muzičke komunikacije ovo troje izuzetnih vladara svojih instrumenata sažimaju respektibilne ekspertize u visoko muzičko iskustvo. Vjesnik, Zagreb

Amael trio je odličan ansambl. Intonacija gudača je besprekorna. Njihov bogat, prelep i homogen zvuk iz delikatnog, preliva se u vibracije čistokrvnog zvuka. Brojna multinacionalna publika nagradila je izvođače frenetičnim aplauzom i ovacijama. Njujorška koncertna kritika, Karnegi hol 2006. 

Koncert Amael klavirskog tria biće upamćen kao sjajan umetnički doživljaj... Tokom osamnaest godina postojanja klavirski trio Amael gostovao je na raznim festivalima u Evropi i svetu:  Festival Spektrum u Karnegi Holu u Njujorku, Grigov festival u Bergenu, Mask fest u San Mariu, festival u Rimu. Radio Beograd

Volođa Balžalorski violinista je dobitnik brojnih prestižnih nagrada. Kao solista nastupao je sa Slovenačkom filharmonijom, Slovenačkim simfonijskim orkestrom, Moravsko-sileskim kamernim orkestrom, zagrebačkim „Gaudeamus“ orkestrom, Dubrovačkim kamernim orkestrom, „Frenburger“ baroknim solistima. Konstantno je aktivan na polju kamerne muzike, kao član internacionalnih grupa i ansambala. Nekoliko godina u nazad nastupa u duima sa Kristofom Tajlerom i Hiko Hasom.

Profesor je violine na Muzičkoj akademiji u Ljubnjani. Njegov pedagoški rad predstavlja važan deo njegove karijere. Njegovi studenti dobitnici su prvih nagrada na značajnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Održao je veliki broj master časova vezanih za njegove inernacionalne nastupe.

Damir Hamidulin violončelo

Virtuozni solista i odličan reprezent čuvene ruske škole. Prvi je  violončelista  i solista Nacionalne operske kuće u Ljubljani i dugogodišnji član klavirskog tria Amael. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope. Učestvovao je na raznim internacionalnim festivalima u Sloveniji, Moldaviji, Rusiji...Svirajući gotovo sve značajne koncerte za solo violončelo, ostvario je uspešnu saradnju sa Kazanskom filharmonijom, ali i drugim simfonijskim i kamernim orkestrima iz Rusije i Slovenije izvodeći dela Hajdna, Se -Sansa, Dvoržaka, Šumana i Čajkovskog.

Zoltan Peter klavir

Rođen je u Vojvodini.Pohađao je srednju muzičku školu u Subotici u klasi Marije Sekelj. Studije klavira upisuje na FMU u Novom Sadu, u klasi profesora Arba Valdme, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Kao solista, kamerni muzičar i korepetitor sarađivao je sa muzičarima najvišeg ranga, nastupajući u Italiji, Mađarskoj, bivšem SSSR-u, Nemačkoj i Švajcarskoj. Održao je brojne koncerte sa orkestrima, pod vođstvom uglednih dirigenata: Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Herman Ostendarp, Guido Mancuzi, Džordž Pelivanian, Pol Hoskins, En Šao i drugih.


#   Niš   Fakultet umetnosti   studenti   Niški kulturni centar   kamerna muzika   Knjaževačka ulica   Trio Amael
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima