Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Maestralan koncert hora „Branko“ na BEMUSU – publika stojeći slušala Oče naš

rssBookmark and Share

Niš 07.11.2021. Z.S. Južna Srbija Info

Sinoć je u kripti Hrama Svetog Save u okviru 53. Beogradskih muzičkih svečanosti BEMUS, održan celovečernji koncert duhovne pravoslavne muzike, Niške crkvene pevačke družine "Branko".

Foto: Rozana Sazdić
Foto: Rozana Sazdić

Nastup pevača pod dirigentskom palicom Sare Cincarević je pored brojne publike, uveličalo prisustvo Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškogG.G. Arsenija, vikarnog episkopapatrijarha Porfirija, remezijanskog Stefana, kao i hvostanskog Justina.

Pored dela Kornelija Stankovića, Sergeja Rahmanjinova, Čajkovskog, najviše emocija kod izvođača i publike je iazavala interpretacija „Opela“ Stevana Mokranjca, zbog činjenice da se prostor u kome je koncert održan, nalazi tik uz grob blaženopočivšeg patrijarha Irineja, bivšeg Episkopa niškog i počasnog predsednika NCPD „Branko“, sa kojim su članovi Družine imali poseban odnos.

Takođe, dirljiva, scena za pamćenje i istoriju umetniče muzike je momenat, kada je na prve note kompozicije „Oče naš“ Nikolaja Kedrova, kompletna pulika ustala i stojeći odslušala kompoziciju do kraja.

Veliko zadovoljstvo koncertom je izrazio, dirigent i umetnički direktor Bemusa, Bojan Suđić.

Muzički kritičari, dirigenti, profesori, saglasni su u svojim komentarima kroz čestitke diregentu Sari Cincarević, „hor „Branko“ zaslužuje svojim zrelim izvođenjem, nadahnutošću i entuzijazmom, maksimalnu ocenu i može da stane „rame uz rame“ sa bilo kojim profesionalnim horom u regionu, pa i mnogo šire.

Sara Cincarević kao i uvek, na prvom mestu ističe veru i slavu Gospoda kroz muziku, posvećenost pevača nedeljnoj Liturgiji, što potvrđuju i njene emotivne reči nakon koncerta, „Večeras je zasijala crkva u crkvi“.

Da je bilo predviđeno, pored tri bisa, publika u kripti Hrama Svetog Save ne bi „pustila“ izvođače sa „scene“, do kasnih večernjih sati.

Svakako koncert za pamćenje, jedan od najposećenijih i uspešnijih na ovogodišnjem BEMUSU.


#   Niš   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   BEMUS Beograd
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima