Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Medijana u novom ruhu

rssBookmark and Share

04.05.2015. S.L. Južna Srbija Info

Arheološko nalazište Medijana najzad dobija svoju treću dimenziju.
Izuzetno značajni nalazi iz antičkog perioda, pre svega mozaici i Vila sa peristilom, sada imaju kompletnu zaštitnu konstrukciju, i uskoro bi trebalo da Medijana ponovo bude otvorena za posetioce.

Arheološko nalazište Medijana, Foto: Južna Srbija Info
Arheološko nalazište Medijana, Foto: Južna Srbija Info

Impozantna lučna konstrukcija koja već mesecima privlači pažnju svih koji prolaze putem pored nalazišta Medijana, najzad dobija svoj finalni oblik. Izgradnja i podizanje objekta počelo je prošle godine, a sada se razapinju platna između lukova. Ovo je jedna od najvećih konstrukcija ovakve vrste inače, jer je raspon luka 72, 5 metara, i ukupne je težine 450 tona.  

Od prošle godine, od početka izgradnje zaštitnog krova, Medijana je zatvorena za posetioce, dostupna je samo stručnoj javnosti i medijima. Po završetku radova, široj javnosti biće dostupna jedna od najvećih vila iz antičkog perioda na ovim prostorima i mozaici koji i po kvadraturi spadaju u sam vrh, ne samo u Srbiji već i u okruženju, kažu arheolozi.

Nakon izgradnje, biće neophodno uraditi i gromobranske instalacije, hidrantsku mrežu, električne instalacije, kako bi objekat dobio upotrebnu dozvolu.
Tek će onda uslediti otkrivanje mozaika, koji su ispod zaštitnog sloja, utvrđivanje njihovog stanja, a zatim i turistička prezentacija ali i dodatna konzervacija gde je to neophodno, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Medijana je nastala krajem trećeg ili početkom četvrtog vena nove ere, u vreme vladavine rimskog cara Konstantina, kao kompleks letnjih rezidencija i poljoprivredno gazdinstvo pokraj puta, na oko 40 hektara površine.


#   Car Konstantin Veliki   Medijana nalazište   arheološko nalazište  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima