Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

MOĆ I NOĆ MUZEJA: Besplatne posete galerijskim prostorima do 20. maja

rssBookmark and Share

Niš 14.05.2022. Južna Srbija Info

Manifestacija MUZEJI za 10, počinje večeras i održava se u 54 grada u Srbiji na 159 lokacija, muzeji i galerije imaće programe do 20. maja.

MOĆ I NOĆ MUZEJA: Besplatne posete galerijskim prostorima do 20. maja

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji, jedinstvana u Evropi, koja se ove godine održava osmi put, sa namerom da se tokom 7 dana muzejskih i galerijskih programa obeleže tri važna datuma – Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

U subotu 14. maja izložbeni prostori Oficirski dom, Paviljon u Tvrđavi Salon 77 biće otvoreni za posetioce od 18 – 24 sata.

U Paviljonu u Tvrđavi 14. maja u 19 sati biće svečano otvorena izložba Grafička radionica Sićevo, na kojoj će biti izloženi radovi jedanaestoro umetnika dva saziva: Gabrijela Bulatović, Adam Pantić, Ivana Stanković, Filip Misita, Alberto Baleti (saziv 2019), Marija Curk, Franc Curk, Irena Ranđel, Nikola Velicki, Nenad Zeljić, Vesna Pavlović Pažđerski (saziv 2021). U 21 sat u Paviljonu će studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, klasa prof. Marije Rajković , Lazar Mutavdžić, Tijana Filipović , Tadija Mutavdžića i Luka Ilić uz saradnju klavirskog umetničkog saradnika Senke Simonović prirediti Veče virtuoznih dela za solo violinu i klavir.

U Salonu 77 publika će od 18-24 sata moći da poseti izložbu skulptura Marka Vučkovića, a u 18 sati planiran je nastup učenika Muzičke škole Niš: Đorđe Filipović, saksofon, Melanija Rakić, oboa, Lena Stanković i Lola Veljković, klavir, Marica Stanković, violina, Andrej Paunović, gitara, Luka Savić i Bogdan Mladenović, harmonika.

U Oficirskom domu ljubitelji umetnosti će tokom Evropske noći muzeja biti u prilici da vide retrospektivnu izložbu slika Dragana Kostića, a u 20 sati u okviru muzičkog programa nastupiće studenti gitare Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, u klasi profesora Miloša Janjića: Melanija Stanković, Aleksandar Krstić, Damjan Stanković, Damir Blagojević i Aleksandra Avramović.

Tokom nacionalne nedelje muzeja od 15-20. maja izložbeni prostori GSLU biće otvoreni od 12-18 sati , a 18. maja, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, u 19 sati svečano će biti otvorena izložba slika novosadskog umetnika Tadije Janičića.

Posete galerijskim prostorima su besplatne.

Od 18 do 23 časa Muzej Industrijske i tehnološke baštine u Naučno-tehnološkom parku otvara svoja vrata svima koji žele da evociraju uspomene, ali i onim mlađima koji bi voleli da se upoznaju sa nekadašnjim ,,čudima“ tehnologije.

U Muzeju se nalaze isključivo eksponati proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. Najstariji eksponat predstavlja rentgenska cev, a postavku upotpunjuju brojni proizvodi iz asortimana široke potrošnje: televizori, radio aparati, kao i literatura iz perioda EI Niš.

Jedan deo eksponata je funkcionalan i na njima posetioci mogu da vide i dožive video i zvučne efekte perioda u kome su eksponati nastali.

Izložba predstavljena u Muzeju industrijske i tehnološke baštine u NTP Niš, rezultat je višegodišnjeg zalaganja i angažovanja članova Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (PROMO IBiNT).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Muzej crkvenih starina Pravoslavne Eparhije u Noći muzeja

U okviru nacionalne muzejske inicijative "Muzeji za 10", Muzej crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške biće otvoren u Noći muzeja u subotu 14. maja 2022. godine u periodu od 16:00 do 22:00 časa

Komentara: 0


#   Niš   Saborna crkva   Noć muzeja   oficirski dom   EI Niš   Narodni muzej Niš   Galerija savremene umetnosti   Muzej crkvenih starina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima