Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nastavljena dekontaminacija zgrade pozorišta u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 26.02.2017. RTS, Južna Srbija Info

Posle zimske pauze nastavljena je dekontaminacija zgrade pozorišta u Vranju. Tokom rekonstrukcije, korišćen je oplatol. Dekontaminaciju rade stručnjaci Instituta za nuklearne nauke Vinča.

Foto: Grad Vranje
Foto: Grad Vranje

Dve faze dekontaminacije, koje obuhvataju pripremu, struganje, brušenje svih betonskih površina zagađenih oplatolom, završene su. U podrumskim prostorijama zgrade pozorišta počela je sledeća faza, hemijski tretman.

"Ubrzani prirodni proces razgradnje organskih zagađivača koji se nalaze u površinskom sloju betona, kombinacija vodonik peroksida, ultravioletnog zračenja koje simulira sunčeve zrake i oksidacija tih jedinjenja, dok se u potpunosti ne razgrade i izvuku iz površinskog betona, da ostane čist beton", kaže dr Gvozden Tasić, Institut za nuklearne nauke "Vinča".

Tim doktora nauka iz laboratorije za fizičku hemiju Instituta Vinča dekontaminira zgradu pozorišta, na površini od dve hiljade kvadrata. Obezbeđen je novac, po završetku dekontaminacije, za dva do tri meseca, nastaviće se obnova zgrade.

"Svaka faza je avansna i to znači da ako se obezbede sredstva i novac, to će ići po dogovorenoj dinamici", kaže Nenad Jović, direktor pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.

Zgrada vranjskog pozorišta izgorela je u požaru 2012. godine. Počela je rekonstrukcija, pa prekinuta, jer je u prvoj fazi korišćeno oplatno ulje, prilikom izlivanja betona. Naknadno je ustanovljeno da je to ulje štetno za zdravlje. Skoro pet godina glumci nastupaju na alternativnim scenama u gradu.

"Od požara na ovamo dečja scena bila je, možda i svesno zapostavljena zbog uslova i sredstava, ali smo shvatili da ne možemo da čekamo da se zgrada završi", kaže Bojan Jovanović, glumac vranjskog pozorišta.

Drugu premijeru u ovoj sezoni, a prvu dečju su pripremili, predstavu "Mačak u čizmama" najmlađi će moći da vide već tokom vikenda na sceni Omladinskog kulturnog centra. Ansambl uspešno nastupa i na mnogim pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu.


#   Vranje   Bora Stanković   rekonstrukcija   Institut Vinča   Bojan Jovanović   Pozorište Bora Stanković   dekontaminacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima