Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stručnjaci iz Vinče "čiste" vranjsko pozorište od otrova

rssBookmark and Share

Vranje 18.08.2016. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković potpisao je sa dr Vladimirom Nikolićem iz Instituta za nuklearne nauke iz Vinče Ugovor o dekontaminaciji zgrade Pozorišta „Bora Stanković“.

Foto arhiva: novosti.rs
Foto arhiva: novosti.rs

Izvođač radova se, prema Ugovoru, obavezuje da će otpočeti radove dekontaminacije u roku od 15 dana od dana potpisivanja Ugovora i ovaj proces će biti izveden u devet faza.

Foto: Grad Vranje

Takođe, izvođač je u obavezi da, po završetku poslednje faze, u roku od 30 dana, dostavi Finalni izveštaj o dekontaminaciji zgrade vranjskog pozorišta. Ukupna vrednost predviđenih radova iznosi 45.804.008 dinara.

Da podsetimo... 09.11.2015. Južna Srbija Info

Kako je saopštio gradonačelnik Zoran Antić, u nalazima je konstatovano prisustvo pojedinih jedinjenja policikličnih aromatičnih ugljovodonika, fenolnih materija i niskih koncentracija isparljivih aromatičnih ugljovodonika.

U izveštaju „Vinče“ se takođe navodi da je „na osnovu rezultata, oplatno ulje koje je korišćeno u Pozorištu isto ono koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju „Dr Ivan Ribar“ i Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete u Beogradu“. „Sasvim suprotan izveštaj smo dobili od firme GPD „Banković“ u kome se tvrdi da na objektu Pozorišta nije korišćen isti oplatol kao na objektima u Beogradu“, rekao je Antić i dodao da su predstavnici Grada bili u potpunosti u pravu kada su prekinuli dalje radove na zgradi Pozorišta.

Antić posebno ističe da je ugrožena samo unutrašnjost Pozorišta, tako da opasnosti po prolaznike odnosno okolinu zgrade nema, što potvrđuju i stručnjaci Instituta „Vinča“. „Predlog mera koje ćemo preduzeti obuhvata zatvaranje ulaza u zgradu Pozorišta, a predstavnici „Vinče“ će već sledeće nedelje otpočeti sa merama dekontaminacije armiranih betonskih površina, dok će celokupni trošak ovih radova snositi izvođač, odnosno preduzeće Banković“, izjavio je gradonačelnik Antić.

Ceo slučaj ispitaće i Gradsko javno pravobranilaštvo i nadležni državni organi. Inače, u Srbiji ne postoji ustanova koja kontroliše upotrebu hemijskih jedinjenja u građevinarstvu jer je nadležna Agencija za hemikalije ukinuta 2013. godine.


#   Vranje   Zoran Antić   Južna Srbija region   Južna Srbija Info   rekonstrukcija   Slobodan Milenković   Institut Vinča   Grad Vranje   Pozorište Bora Stanković   fenol     dekontaminacija   Vladimir Nikolić
@juznasrbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima