Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška tvrđava: Obnovljena Spomen kosturnica pogubljenima u Topličkom ustanku

rssBookmark and Share

Niš 13.09.2016. Južna Srbija Info

U toku protekle nedelje završeni su radovi, koji su se odvijali u okviru „Programa sanacije i restauracije Spomen kosturnice streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka 1917. u rovu Niške tvrđave“, a koje je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS sa nešto više od 1.800.000,00 dinara.

Niška tvrđava: Obnovljena Spomen kosturnica pogubljenima u Topličkom ustanku

Projekat je izradio niški Zavod, a radove je izvodila SGR „Vaša kuća“ iz Dimitrovgrada.
Radovima je obuhvaćena sama spomen-kosturnica, ali i pripadajući plato u rovu Niške tvrđave, kao i okolni bedemi, pa je ovaj prostor sada jedan od najuređenijih u ovom delu grada.

Zavod svoje prioritete bira prema stanju nepokretnih kultrnih dobara i realnim potrebama da se ona obnove i zaštite, a u slučaju spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi dodatni kriterijum je bio i jubilej „100 godina od Topličkog ustanka“ koji se obeležava u toku 2017.godine, te realizacijom ovog projekta želimo da damo svoj doprinos i u tom smislu.

Inače, Spomen kosturnica streljanih i obešenih rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine je autentično mesto masovnog streljanja rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine od strane bugarskih okupatora tokom Prvog svetskog rata. Kao spomenik velike istorijske vrednosti, spomen kosturnica je na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš stavljena pod zaštitu zakona 1983. godine.


#   Niš   prvi svetski rat   Elena Vasić Petrović   Niška tvrđava   Zavod za zaštitu spomenika   Toplički ustanak   Ministarstvo rada   kameni krovovi   Bugarski okupatori   Spomen kosturnica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima