Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena izložba slika Bože Ilića

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.12.2013. S. Radović

U Galeriji „Boža Ilić“ u Prokuplju otvorena je izložba slika, koja sadrži dela velikog i priznatnog slikara Bože Ilića, a koju će ljubitelji likovne umetnosti moći da pogledaju u naredna tri meseca.

Otvorena izložba slika Bože Ilića

- Ona predstavlja svojevrsno sećanje na velikog umetnika, koji je zadužio i naš grad i Toplicu, a koji se svrstava u red najznačajnijih srpskih slikara druge polovine XX veka. Muzej se ponosi time što je bio u mogućnosti da upriliči ovakvu jednu svečanost za svoje sugrađane, jer videti velika dela, isto takvog umetnika na jednom mestu u našoj galeriji, jeste prava privilegija, istakla je na samom otvaranju izložbe „Boža Ilić – Dvadeset godina kasnije“ direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Otvarajući ovu izložbu istoričarka umetnosti Radmila Kostić rekla je da je njome omogućen kratak pregled Božinog plodnog stvaralaštva, počevši od čuvene „Vijazme“ rađene u socrealističkom maniru, ali sa snažnim romantičarskim zanosom, preko intimističkih mrtvih priroda i portreta, pa sve do krajnje oslobođenih ekspresivnih pejzaža rodne Toplice iz novijeg perioda.

  - Ova izložba je pokušaj sagledavanja perioda od dve decenije nakon Božinog odlaska sa životne i likovne scene. Predstavlja mali omaž jednom velikom stvaraocu, kojim se Prokuplje ponosi. To je naš odnos prema sopstvenom nasleđu, koga treba negovati, naglasio je autor ove izložbe, istoričar umetnosti Dragan Popović.

            Ovom izložbom koja sadrži 18 slika, 12 pejzaža, tri figuralne i tri mrtve prirode, prikazano je tipično stvaralaštvo i stil iz navedene priče. Četrnaest slika iz Prokuplja, dve su iz privatne kolekcije, a jedna iz ustanove RFZO u Prokuplju, a od Galerije SLO iz Niša pozajmljene su četiri slike.

Komentara: 0


#   Prokuplje   izložba   Julka Kuzmanović Cvetković   Dragan Popović   Radmila Kostić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima