Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počeli Filmski susreti

Bookmark and Share

21.08.2011. Izvor: Medijski istraživački centar

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti, predajom ključeva grada glumcima svečano je u subotu uveče otvoren na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

Počeli Filmski susreti

Do kraja festivala 25. avgusta publika će videti 10 filmova u zvaničnoj konkurenciji.

Ključeve grada predsednici ovogodišnjeg žirija Ljiljani Stjepanović uručio je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

„Glumci su stigli, kolege glumci Tvrđava je naša“, rekla je na Letnjoj pozornici niške Tvrđave glumica Stjepanović, koja je izrazila nadu da će se ove godine poklopiti ukus publike i žirija koji će na kraju festivala uručiti festivalske nagrade glumcima.

Večeras je uručena i nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti prošlogodišnjoj dobitnici Nedi Arnerić.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovao je ministar kulture Predrag Marković.

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu Ljiljana Stjepanović, predsednik i članovi Sonja Kolačarić i Andrej Šepetkovski.

Festival koji se po 46. put održava, otvorio je film „Miris kiše na Balkanu“ Ljubiše Samardžića koji proslavlja pola veka rada na filmu – 50 godina od kada se Samardžić prvi put pojavio u filmu i to u ostvarenju Srećka Vejganda (Weygand) „Igre na skelama“ 1961. godine.

Prve večeri osim Samardžićevog filma publika će videti i film “Zduhač, znači avantura” Milorada Milinkovića.

Do kraja festivala biće prikazani “Beli, beli svet” Olega Novkovića, “Beli lavovi” Lazara Ristovskog, “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića, “Šišanje” Stevana Filipovića.

Na Letnjoj pozornici biće prikazani i filmovi „Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Sestre” Vladimira Paskaljevića, “Kako su me ukrali Nemci” Miše Radivojevića i “Zajedno” Mladena Matičevića.

U ponedeljak 22. avgusta u pauzi između dva filma biće uručena nagrada „Pavle Vuisić“ za ukupan doprinos filmskoj umetnosti Petru Božoviću.

Nagrada “Ona i On”, koju najpopularnijem glumačkom paru, tradicionalno dodeljuju “Večernje novosti”, na osnovu glasova čitaoca “TV novosti”, pripala je Radošu Bajiću i Ljiljani Stjepanović za uloge u TV seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

Na zatvaranju festivala glumaca biće prikazan dokumentarni film “Sinema komunisto” Mile Turajlić.



#   Andrej Šepetkovski   Miloš Simonović   Večernje novosti   Filmski susreti   Ljiljana Stjepanović   Pavle Vuisić   Predrag Marković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima