Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Profesor Miloš Mijatović poklonio instrumente Fakultetu umetnosti u Nišu

rssBookmark and Share

04.04.2015. S. L. Južna Srbija Info

Profesor Miloš Mijatović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, poklonio je dva profesionalna klarineta svom fakultetu i studentima.

Južna Srbija Info
Južna Srbija Info

prof. Stefan Sigentaler, dr Snežana Janković - ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj i prof. Miloš Mijatović

On je od kolege iz Švajcarske, profesora Stefana Sigentalera, dobio dva klarineta, poznate italijanske marke Patricola.

Ovaj vredan dar odlučio je da pokloni Fakultetu umetnosti u Nišu, gde predaje, jer, kako kaže, najbolje zna koliko studentima i fakultetu znači da imaju kvalitetne instrumente.

Zahvaljujući nesebičnom gestu profesora Miloša Mijatovića, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, ova visokoškolska ustanova bogatija je za dva kvalitetna instrumenta. U pitanju su klarineti „in A“, italijanske marke Patricola. Profesor Mijatović je ove instrumente dobio od kolege iz Švajcarske, profesora Stefana Sigentalera.

- Moje poznanstvo sa profesorom Sigentalerom traje već nekoliko godina. Sarađivali smo i svirali na nekoliko koncerata, i tu se uzajamno poverenje i poštovanje još više produbilo kroz muziku i umetnost, kaže profesor Mijatović.

- Kroz priču o mom poslu, gradu i zemlji gde radim, objasnio sam mu da i pored izvanrednih studenata i mladih talenata, nemamo baš puno mogućnosti da napredujemo brže i bolje. Na njegovu inicijativu mi je ponudio na poklon par klarineta, kaže Mijatović.

Miloš Mijatović i Stefan Sigentaler
Miloš Mijatović i Stefan Sigentaler

Inače, potrebe fakulteta su se proširile, samim tim što je otvorena operska scena u Nišu, gde je i sam Mijatović učestvovao na desetak izvođenja, kao prvi klarinetista.

- Upravo iz tih razloga, imao sam potrebu da na neki način pomognem našem fakultetu i svima kojima su ti instrumenti više nego potrebni, kaže profesor Mijatović.

Na inicijativu Ambasade Srbije u Švajcarskoj, i u saradnji sa ambasadorkom dr Snežanom Janković i prvim savetnikom Dejanom Ralevićem, organizovani su prijem i koncert, 17. marta u Bernu, gde su nastupili profesor Sigentaler i profesor Mijatović. Na programu su bila dela Mendelsona, Kramarza i Grgina. Ovom koncertu prisustvovali su i ambasadori Amerike, Španije, Italije, Grčke, Turske, Crne Gore i Bugarske.

- Veoma lepa atmosfera i ovacije publike samo su potvrdile da smo uspeli u nameri, a to je da se još jednom zahvalim svom dragom kolegi na izuzetnim poklonima, govori o svojim utiscima profesor Mijatović.

Nastavak saradnje je već dogovoren, uskoro se očekuje i gostovanje ovog eminentnog umetnika iz Švajcarske, profesora Sigentalera, na Fakultetu umetnosti u Nišu.

On će održati besplatan majstorski kurs za studente, čime još jednom potvrđuje da je reč o izuzetnom čoveku, naglašavaju na Fakultetu umetnosti.


#   Fakultet umetnosti   klarinet   Miloš Mijatović   Stefan Sigentaler
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima