Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skandal u niškom lutkarskom pozorištu: Drogirana Crvenkapa i pedofil

rssBookmark and Share

05.05.2015. Mondo, V.Novosti, Južna Srbija Info

Igor Bojović, pisac komada “Crvenkapa” koji se igra u niškom lutkarskom pozorištu, potpuno je šokiran predstavom za decu koja je rađena po njegovom tekstu.

Crvenkapa, Foto: Lutkarsko pozorište u Nišu
Crvenkapa, Foto: Lutkarsko pozorište u Nišu

U opisu predstave na sajtu niškog lutkarskog pozorišta piše: Ova Crvenkapa je namenjena starijoj deci od 9 godina, ali i svim roditeljima... 

Sledi priča pisca komada:

“Rediteljka je izbacila veći deo mog dramskog teksta, rađenog po motivima poznate bajke (oko 70 odsto) i dopisala svoj, što je nedopustivo po Zakonu o autorskim pravima, objašnjava Bojović za “Večernje novosti”.

“U potpunosti je izmenjen značenjski nivo komada i doveden do neprepoznatljivosti. Crvenkapa u predstavi proba drogu, odlazi sa pedofilom iza zida i posle nekoliko minuta se vraća kao da ništa nije bilo, vrbuje je crkva i uvlači u neke rituale”, kaže autor.

On ističe da je to možda trebalo da bude društvena kritika, ali da je nije tako razumeo. Naprotiv.

“Niti sam ja to napisao, niti je tekst dopisan uz moju saglasnost. I sa zakonske i sa etičke tačke nedopustivo je. Pozoriše lutaka u Nišu objavilo je javno izvinjenje, što verujem da je značajno jer je na neki način presedan: smatram ga izvinjenjem branši kojoj pripadam”, kaže Bojović.

Ipak, priča se ne završava na tome, pošto predstava nije skinuta sa repertoara.

“Oni su se obavezali da će povući sve plakate i programe s mojim imenom i napisati da je rađena po motivima mog teksta, Zbog glumaca koji su uložili veliki trud i rad nisam hteo da idem dalje i sudskim putem zabranjujem izvođenje predstave”, navodi autor.

On kaže i da je i sam plakat za predstavu sporan jer je na njemu crno-bela zlokobna slika vuka sa malom crvenom kapom, što je, po njegovom mišljenju direktna asocijacija na “crvene beretke” i JSO.

Bojović ocenjuje da su sporni delovi teksta trebalo, valjda da budu kritika nekih društevih pojava, ali da su izvedeni tako da predstavljaju njihovu afirmaciju.

Crvenkapa, tako, kada proba drogu uzvikne”Ja sam ptica, ja letim”, što izaziva smeh i radost među decom u sali.

Povodom ovog slučaja reagovalo je i Udruženje dramskih pisaca Srbije koje najoštije osuđuje zloupotrebu autorskih prava pisca.

Predsednik UDPS Miladin Ševarlić naveo je da je rediteljka predstave Biljana Vujović izmenila više od polovina autorovog teksta po svom nahođenju, čime je ugrozila prava autora, pišu “Večernje novosti”.

Komentara: 1


#   skandal   Pisac   predstava   Večernje novosti   izmena   tekst   Pozorište lutaka   Crvenkapa   Biljana Vujović   Igor Bojović
@


 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}