Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpsko vojničko groblje

rssBookmark and Share

Pirot 16.09.2014. RTS

Na srpskom vojničkom groblju u Pirotu, održan je pomen Piroćancima koji su poginuli u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Srpsko vojničko groblje

Ovo je bilo i podsećanje na slavne generale iz tog kraja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije.

U balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu učestvovalo je više od trideset hiljada Piroćanaca, ali se, nažalost, malo njih vratilo kući. Piroćanac, potpukovnik Ćira Daskalović, 15. septembra 1918. godine, dao je znak za početak proboja Solunskog fronta.

Slobodan Petrović, potomak solunskog ratnika, pokazuje fotografiju pradede Maksima: "Učestvovao je u Balkanskom ratu i karakteristično, što se sa slike  jasno vidi, da ima samo šajkaču, šinjel i pušku od vojne uniforme, a pantalone i opanci su mu ono u čemu se našao kada je bio mobilisan."

U spomen-kosturnici na vojničkom groblju u Pirotu, sahranjeno je 7.610 pirotskih ratnika. Njima u čast održan je pomen, ali i svojevrsni čas istorije.

"Ovo meni znači mnogo, naša istorija, naši vojnici koji su se borili za oslobođenje. Mnogo toga smo naučili, a ovako ćemo lakše zapamtiti", kaže učenik Lazar Lukić.

"Ovde je sahranjeno 7.610 vojnika i mi smo došli da im odamo počast", naglašava Katarina Đorđević, učenica.

Toplica Stefanović, iz Organizacije rezervnih vojnih starešina, objašnjava da je njihova namera da mladima ukažu na ovaj veliki istorijski datum:

"Uključili smo decu predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, što nam čini posebno zadovoljstvo i smatramo da od najmlađih treba da krene obnavljanje znanja iz istorije."

Piroćanci su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj ratnoj istoriji. Kao pripadnici čuvenog "Letećeg puka", među prvima su, nakon proboja Solunskog fronta, ušli u Srbiju. Zbog toga, njima u čast, sećanje i ponos koji se prenose na generacije njihovih potomaka.


#   Pirot   Toplica reka   Slobodan Petrović   istorija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima