Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina

rssBookmark and Share

Pirot 28.08.2023. Južna Srbija Info

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i „predala svoj duh u ruke Spasitelja“. U narodu je poznat kao Velika Gospojina, praznik majki i dece.

Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika. Srpska pravoslavna crkva i vernici ga slave 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Freske

Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom fresko-slikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vere i molitve. Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića s početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.

Istorija

Uspenje Presvete Bogorodice se praznuje od IV veka, u sklopu kolektivnog praznika Sabora Presvete Bogorodice. Kao samostalni praznik počeo je da se proslavlja u Jerusalimu tokom VI veka

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave ovaj praznik.

Međudnevnica

Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Žene ne bi trebalo da započinju nove poslove, već samo da nastavljaju započeto.

Pirot

Grad Pirot obeležava danas "Uspenje presvete Bogorodice" - Veliku Gospojinu


#   Pirot   SPC   Bogorodica   istorija   Velika Gospojina   Uspenje Presvete Bogorodice   gradska slaav
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima