Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Večeras počinje festival "LIffe" u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 13.09.2016. Južna Srbija Info

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, počinje večeras projekcijom filma „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, Srđe Penezića, i trajaće do 17. septembra.

Večeras počinje festival "LIffe" u Leskovcu

Ova manifestacija, koja se u našem gradu održava 9. put postala je veoma cenjena u celom regionu, naglasila je Sanja Conić, direktorka LKC-a, dodajući da je Ministarstvo kulture festival finansijski podržalo sa 1,5 miliona dinara, od čega 500 hiljada dinara za nagradu koja se dodeljuje za afirmaciju srpskog filma.

Veoma smo ponosni na ovogodišnji program festival, jer su se u selekciji našla izuzetna filmska ostvarenja, od čega posebno mesto zauzimaju dve evropske premijere, rekao je urednik Filmskog programa LKC-a, Dragan Jović. Reč je o srpskim i hrvatskim filmovima ,,Dobrica” i ,,Ustav Republike Hrvatske” koji su imali zapaženo učešće na festivalu u Montrealu.

Na festivalu ce biti dodeljena nagrada za afirmaciju filmske umetnosti , koja ce pripasti glumcu Slavku Štimcu, kazao je Jović.

Leskovčani će moći premijerno da pogledaju i četiri nova srpska filma, kao i jedno makedonsko i jedno slovenačko filmsko ostvarenje. Van konkurencije biće prikazan i film o rok grupi Bitles sa ekskluzivnim intervjuima Ringa Stara i Pola Makartnija.

Premijerno će biti prikazani i filmovi hrvatske autorke Snežane Tribuson “Sve najbolje” koja je ove godine na festivalu u Puli osvojila 4 Zlatne arene i film “Mašinovođa” kojim će biti zatvoren ovogodišnji LIFFE. Festival ce imati i prateći muzički program jer će na otvaranju nastupiti muzički sastav VIVA VOX, a na zatvaranju Lena Kovačević.

Projekcije filmova i koncerti odvijaće se u leskovačkom Narodnom pozorištu. Gosti LIFFE-a biće i brojni glumci među kojima su Renata Ulmanski, Branislav Lečić, Nebojša Glogovac, Nataša Ninković i mnogi drugi. Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Nataša Ninković, glumica, i hrvatski reditelji Ognjen Sviličić i Siran Golubović pobrninuće se za ocene kvaliteta ostvarenja.

LIFFE će pratiti i brojne tribine, izložbe i promocije knjiga, a posebno mesto zauzeće izložba filmskih plakata i predmeta nedavno preminulog glumca Dragana Nikolića.


#   Leskovac   Ana Nikolić   Filmski susreti   režija   Kulturni centar Leskovac   Dragan Jović   Nataša Ninković   LIFFE festival   Branislav Lečić   Sanja Conić   Nebojša Glogovac   Lena Kovačević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima