Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradski štab: Situacija iz dana u dan bolja - pridržavanje mera protiv zaraze i dalje obavezno

rssBookmark and Share

Niš 06.05.2020. Južna Srbija Info

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenjivao je i danas epidemiološku situaciju u gradu i zaključak je da je situacija iz dana u dan bolja, ali i da se, zbog potencijalne opasnosti od daljeg širenja infekcije, građani, a posebno poslodavci u objektima gde radi ili se okuplja veliki broj ljudi, moraju striktno pridržavati svih naloženih mera i procedura ponašanja i rada.

Gradski štab: Situacija iz dana u dan bolja - pridržavanje mera protiv zaraze i dalje obavezno

Inspekcijski organi će kontrolisati primenu obaveznih mera i za svako nepoštovanje i prekršaje izricati i sankcije predviđene Zakonom.

Štab je uputio apel građanima da se odazovu na pozive Instituta za javno zdravlje Niš koje će dobiti u svrhu realizacije Nacionalne studije seroprevalencije i molekularne karakterizacije SARS-COV-2 tokom epidemije u populaciji Srbije. Cilj ove studije je da na osnovu seropozitivnosti procentualno odredi učešće asimptomatskih formi bolesti ili subkliničkih infecija u populaciji u našoj zemlji. To će, prema tvrnjama epidemiologa i infektologa, biti od neprocenjive važnosti za procenu protivepidemijskih mera u suzbijanju i sprečavanju ove teške bolesti.

Takođe, Štab je doneo odluku i da se iz Budžeta Grada Niša izdvoje namenska sredstva za kupovinu PCR aparata za potrebe povećanja laboratorijskih kapaciteta Veterinarskog specijalističkog instituta Niš, kao i za osavremenjavanje i proširenje kapaciteta Instituta za javno zdravlje Niš, s obzirom da je u vreme ove epidemije nedvosmisleno dokazan značaj i vrednost ovih institucija za građane, ne samo Niša, već i celoj jugostoka Srbije.

Komentara: 0


#   Niš   štab za vanredne situacije   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima