Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba plakata "Idejna rešenja novih srpskih ćirilica"

rssBookmark and Share

Niš 13.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Izložba plakata "Idejna rešenja novih srpskih ćirilica" u Galeriji Niškog kulturnog centra biće otvorena je u sredu. Ova izložba predstavlja značajan doprinos u oslobađanju potencijala srpske ćirilice i priznanje njene važnosti nakon više od jedanaest vekova postojanja.

Izložba plakata "Idejna rešenja novih srpskih ćirilica"

Kine Nikolić, rođen 1949. godine u Vranju, predstavio je svoje ideje i nove koncepte u vezi sa razvojem srpskih ćiriličnih fonta. Nikolić je završio tehničku školu u Nišu, a zatim je stekao obrazovanje na Danskoj kraljevskoj umetničkoj akademiji u Kopenhagenu 1979. godine, specijalizujući se u oblasti industrijskog dizajna. Posle povratka u Srbiju 1982. godine, radio je kao profesor u Umetničkoj školi u Nišu na odseku za dizajn industrijskih proizvoda.

Ova izložba predstavlja njegovu angažovanost u oblasti dizajna, posebno u vezi sa ćiriličnim pismom. Kao i njen naziv, izložba je fokusirana na razvoj i nova rešenja u dizajnu srpskih ćiriličnih fonta. Ćirilica, koja je nastala krajem 9. i početkom 10. veka na teritoriji Makedonije, je predmet interesa ove izložbe. Nikolić će istražiti načine kako unaprediti i modernizovati upotrebu ćiriličnog pisma u savremenom dizajnu.

 


#   Niš   izložba   ćirilica   Niški kulturni centar   plakati   Galerija NKC
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima