Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kalinović: Nema razloga za brigu zbog penzija

Bookmark and Share

15.06.2014.

Nema razloga za zabrinutost u vezi penzija i ostalih primanja jer se ona redovno isplaćuju i sredstva za njih predviđena su u finansijskom planu PIO fonda, pa nema razloga za bojazan da će biti bilo kakavih zastoja, rekla je direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Kalinović: Nema razloga za brigu zbog penzija

Penzioneri u Srbiji mogu da budu spokojni jer su sredstva za isplatu penzija obezbeđena finansijskim planom Fonda PIO, izjavila je direktorka tog Fonda Dragana Kalinović. U kom pravcu će ići reforma penzionog sisema znaće se do kraja godine, rekla je Kalinovićeva.

Ona je u intervjuu Tanjugu rekla da ukupna sredstva planirana za te namene za ovu godinu iznose oko 600 milijardi dinara.

"Za penzije iz kategorije zaposlenih je opredeljeno 537 milijardi, za kategoriju samostalnih delatnosti oko 27 milijardi i za kategoriju poljoprivrednika 32 milijarde", precizirala je ona.

Kalinovićeva kaže da se novi predlog zakona o penzijskom i ivalidskom osiguranju očekuje do kraja godine nakon čega će se znati i u kom pravcu će ići ta reforma.

"Jedna od mera bi mogla da bude i uvođenje penala za prevremeno penzionisanje budući da taj institute postoji u sistemima bivših repbulika SFRJ, ali zasad to još nije dogovoreno", navela je Kalinovićeva.

 

Dug prema vojnim penzionerima

Govoreći o dugu prema vojnim penzionerima, Kalinovićeva je podsetila da je Fond više puta insistirao kod nadležnih ministarstva da se nađe sistemsko rešenje tog duga.

"Ovog momenta ne možemo da predvidimo koliki je dug, jer postoje pokazatelji koji su bitni da se znaju i osnovice i period u kome će se izračunati dug, da bi moglo da se precizira", navela je Kalinovićeva i dodala da je reč o značajnom dugu, kao i da su nadležna ministarstva pokazala zainteresovanost za rešenje tog pitanja.

Stoga se, dodala je, Fond nada da će u narednom periodu doći do sistemskog rešenja tog problema.

Inače, mediji su ranije pisali da država vojnim penzionerima duguje 20 milijardi dinara i da je Vladi Srbije upućena inicijativa da se taj dug pretvori u javni.

Kalinovićeva je negirala navode Unije poslodavaca da Fond ne upravlja imovinom na odgovarajući način, te da će prodaja te imovine biće oglašavana I obavljana uz saglasnost Upravnog odbora.

Ona je navela da do sada nije bilo takvih situacija, ali da će ubuduće one biti u skladu sa Pravilnikom.

"Pravilnik je takav da se sve radi u skladu sa odlukama Upravnog odbora i na način koji je utvrđen aktom vlade na koji se pribavlja imovina za upravljanje", poručila je Kalinovićeva.

I kada se taj postupak sprovode, odluku ne može da donese direktor, već Upravni odbor, precizirala je ona.

 

Plate u Fondu se neće smanjivati

Govoreći o situaciji u samom Fondu PIO, Kalinovićeva tvrdi da je sa Vladom Srbije postignut dogovor da plate u tom sektoru neće biti smanjivane za 30 odsto, te da su samim tim prestali razlozi za štrajk zapsolenih u toj institutciji.

"Plate u Fondu PIO biće izjednačene sa prosekom plata u zdravstvu", navela je Kalinovićeva i dodala da je doneta Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da je potpisan sporazum između Fonda, Ministarstva za rad, zapošljavanje i sindikata.

Time su, dodala je, prestali razlozi za štrajk i ta institucija je nastavila da radi uobičajenim tempom.

"Ipak imamo obavezu da pojačanim intenzitetom rada amortizujemo posledice zastoja u ostvarivanju prava koja su prouzrokovane za vreme trajanja štrajka od mesec i po dana", rekla je Kalinovićeva.

Plate, kako je rekla, neće biti vraćene na nivou na kom su bile u februaru, ali će biti korigovane za 17,5 odsto u odnosu na februarske plate, što je prihvatljivije u odnosu na smanjenje od 30 odsto, što su prihvatili i zaposleni.

Na pitanje koliko je štrajk u fondu usporio rad službi i ostvarivanje prava korisnika, Kalinovićeva je tekla da je realizacija nekih predmeta prilično usporena, ali da postoji volja zaposlenih, da intenzivnim radom vrate ažurnost rada fonda na prethodni period, pre štrajka.

Komentara: 0


#   penzije   Dragana Kalinović   PIO fond   predlog zakona   Upravni odbor
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima