Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LAF podržava novinara Jovicu Vasića, poziva nadležne da provere tretman zaposlenih u Narodnim novinama

rssBookmark and Share

Niš 19.10.2016. Južna Srbija Info

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) pridružuje se zahtevima upućenim policiji, javnom tužilaštvu, inspekcijama, nadležnim ministarstvima i drugim institucijama da hitno i profesionalno provere zakonitost poslovanja i postupanja prema medijskim i drugim radnicima u niškom dnevniku Narodne novine, stoji u saopštenju u upućenom medijima.

LAF podržava novinara Jovicu Vasića, poziva nadležne da provere tretman zaposlenih u Narodnim novinama

LAF dodaje da u slučaju utvrđivanja nepravilnosti treba izreći sankcije odgovornima.

Saopštenje...

LAF upozorava da je postojanje privilegovanih pojedinaca ili kompanija, koje nadležni „ne diraju“ ili žmure nad informacijama o ozbiljnim propustima koji se za njih vezuju, neprihvatljivo za pravnu državu. Takvo nereagovanje jasno ukazuje na slabost institucija sistema i otvara prostor za sumnju u njihovu korumpiranost.

LAF pozdravlja građansku i profesionalnu hrabrost novinara Jovice Vasića, koji štrajkuje glađu da bi ukazao na izuzetno loš položaj novinara Narodnih novina, i poziva druge novinare i ostale radnike te kuće da o problemima javno govore, a relevatne informacije dostave nadležnima.

Istovremeno pozivamo novinara Vasića da prekine protest koji mu ugrožava zdravlje, a da nameru da upozori na probleme, kao i da se bori se za bolji materijalni i profesionalni položaj novinara, realizuje preko nadležnih institucija i organizacija, ili na vaninstitucionalni način koji ne ugožava zdravlje.

LAF je spreman da mu u okviru svojih nadležnosti pruži podršku.

Spremni smo takođe da nadležnim institucijama dostavimo sve izveštaje i dokumenta koje posedujemo, a koji su u vezi sa načinom trošenja budžetskih sredstava od strane Narodnih novina dobijenih na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2014. godini, koji smo monitorisali.
Podsećamo da se o sumnjama u kršenje finansijskih, sindikalnih i radnih propisa u Narodnim novinama javno govori od njihove privatizacije 2006. godine, kada su njihov vlasnik postali pojedini članovi niške porodice Radomirović

.Istovremeno izražavamo nadu da (ne)postupanje nadležnih institucija u vezi sa evidentnim problemima u ovom mediju, kao i drugim medijima u vlasništvu članova iste porodice, nije u vezi sa činjenicom da su ti mediji, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, finansijski i uređivački bliski vlastima.

Lokalni antikorupcijski forum Niš

Koordinatorka Zorica Miladinović

Komentara: 0


#   Niš   NUNS   Narodne novine   LAF   UNS   Novi Niš   Zorica Miladinović   Jovica Vasić
@


 


[ Dodaj komentar ]