Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jovica Vasić: Novinar protiv "Mardoka"

rssBookmark and Share

28.10.2016. Zorica Miladinović, Danas

Evo, u krevetu sam, vidam rane. Bio sam spreman na protest do smrti, a to je i moglo da se dogodi da se nisu uključili UNS, NUNS, SINOS, Fondacija Slavko Ćuruvija, OEBS i drugi.

Foto: Danas
Foto: Danas

Još uvek se plašim za svoju bezbednost koju bi mogla da ugrozi porodica Radomirović, koju sam prozvao, kao i oni koji stoje iza nje..., kaže Jovica Vasić, novinar niških Narodnih novina koji je deset dana štrajkovao glađu, ispred sedišta Policijske uprave, zahtevajući da institucije konačno ispitaju „problematično“ poslovanje Narodnih novina i drugih medija u vlasništvu Vidosava Radomirovića i njegovih bliskih srodnika. Radomirovića su, inače, zbog posedovanja desetak medija u Nišu i na jugu Srbije, pojedini mediji označavali kao „niškog Mardoka“, dok je Vasić, na krpi kojom se ogrnuo u vreme štrajka, sugerisao da su vlasnici tih medija ipak samo „lopovi“ i „derikože“.

Ima mišljenja da je Vasićev radikalni protest do sada najozbiljnije javno upozorenje o izuzetno teškoj medijskoj situaciji u Srbiji, katastrofalnom položaju velikog broja novinara i privilegovanim medijskim tajkunima, kojima „ne fali dlaka sa glave“, ma šta radili. U nezvaničnim komentarima se može čuti i da je njegov štrajk i najjači udarac projektnom sufinansiranju medijskih projekata, kojim, kako se navodi, vlasnici medija bliski vlastima dobijaju ubedljivo najviše budžetskog novca, kako bi i dalje promovisali vlast, dok su njihovi novinari „u mizernom položaju“.

Novinarske organizacije su već angažovale advokate koji će pogledati „oko hiljadu stranica dokumentacije o poslovanju Radomirovićevih medija“, koje im je predao Vasić, koji između ostalog tvrdi da u tim medijima novinari rade na crno, u lošim uslovima, za mizerne pate i bez sindikalne zaštite. Kako saznajemo, uplatile su mu i prvu finansijsku pomoć, koju bi trebalo da prima dok ne obezbedi novi posao, a koja je veća od minimalca od 22.000 dinara koji je primao od 2006. godine, kada su Narodne kupili Radomirovići. Radio je od tada kao „dopisnik“ iz opština i sela jugoistočne Srbije. Kaže da nema svoj računar već nekoliko godina, otkada mu je pokvario poslednji, a on ga dao sakupljačima sekundarnih sirovina kako bi ga odneli na reciklažu.

U Narodnim novinama je radio od 1994. godine, prošavši sve rubrike, izuzev sportske. Objavio je za to vreme desetak knjiga, uglavnom monografija. Pre toga je čitavu deceniju radio u Elektronskoj industriji Niš, kao metaloglodač. Istovremeno je studirao na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je diplomirao na odseku za sociologiju. Hobi su mu slikarstvo i ribolov. Oženjen je i otac dve ćerke. Rođen je 1961. godine u okolini Niša.

Komentara: 0


#   NUNS   novinari   mediji   OEBS   Narodne novine   štrajk glađu   UNS   Fondacija Slavko Ćuruvija   Vitko Radomirović   Jovica Vasić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima