Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novčana pomoć „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti vantelesnom oplodnjom

rssBookmark and Share

Niš 12.03.2021. Južna Srbija Info

Opština Medijana i Komisija "Sveta Petka" objavili su konlurs za dodelu novčane pomoi „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem postupkom vantelesnog oplođenja.

Novčana pomoć „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti vantelesnom oplodnjom

Pravo na novčanu pomoć „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem postupkom vantelesnog oplođenja mogu ostvariti punoletna i poslovno sposobna žena i muškarac kojima je potrebna pomoć u lečenju neplodnosti postupkom vantelesnog oplođenja, u okvitu delatnosti biomedicinski potpomognutog oplođenja, a koji vode zajednički život u skladu sa zakonom kojim se uređuju porodični odnosi – supružnici, odnosno vanbračni partneri i koji su sposobni da vrše roditeljsku dužnost i u takvom su psihosocijalnom stanju na osnovu koga se opravdano može očekivati da će biti sposobni da obavljaju roditeljske dužnosti, u skladu sa zakonom, u interesu deteta.

Pravo na pomoć za lečenje neplodnosti mogu ostvariti supružnici, odnosno vanbračni partneri u slučaju kada je medicinski opravdano sprovođenje postupka vantelesnog oplođenja u okviru delatnosti biomedicinski potpomognutog oplođenja – kada lečenje neplodnosti drugim postupcima nije moguće ili ima značajno manje šanse za uspeh, uključujući i slučajeve preteće neplodnosti kao posledice razvoja ili lečenja bolesti. Procenu medicinske opravdanosti vrši komisija sastavljena od tri doktora medicine – specijaliste iz odgovarajuće oblasti.

Pravo na novčanu pomoć „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem postupkom vantelesnog oplođenja ne mogu ostvariti supružnici, odnosno vanbračni partneri, koji su u prethodnim godinama dva puta ostvarili pravo na novčanu pomoć „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem postupkom vantelesnog oplođenja, odnosno drugu pomoć za lečenje neplodnosti u skladu sa odlukom nadležnog organa Gradske opštine Medijana.

Rok za korišćenje prava na pomoć za lečenje neplodnosti je dve godine od dana zaključenja ugovora o korišćenju pomoći za lečenje neplodnosti.

Supružnici, odnosno vanbračni partneri koji iz medicinski opravdanih razloga nisu iskoristili pravo na pomoć za lečenje neplodnosti u propisanom roku mogu podneti zahtev za produženje roka za korišćenje prava na pomoć za lečenje neplodnosti, za još najviše dve godine.

Javni konkurs za dodelu novčane pomoći „Sveta Petka“ za lečenje neplodnosti – 10.03.2021. godine


#   Niš   vantelesna oplodnja   Medijana gradska opština   konkurs   Komisija Sveta Petka Medijana   neplodnost
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima