Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saopštenje OO gluvih i nagluvih

rssBookmark and Share

Novi Sad 20.05.2010. OO Gluvih i nagluvih Aleksinac

OO Gluvih i nagluvih Aleksinca je u utorak 18.05.2010 od strane JCI Novi Sad dobila na poklon kolekciju od 100 titlovanih domaćih filmova prilagođenih osobama sa oštećenim sluhom.

Mnoga ostvarenja se ubrajaju u najznačajnija ostvarenja naše kinematografije.

Osobama sa oštećenim sluhom u Srbiji filmski, pozorišni i V sadržaj na maternjem jeziku, osim sporadično, je nedostupan. Dostupni su samo umetnički sadržaji organizovani od strane organizacija koje rade na polju zaštite prava I položaja osoba sa oštećenjem sluha a od medijskog materijala, dostupne su im samo vesti jednom dnevno na nekoliko stanica,pojedine emisije namenjene osobama sa invaliditetom I transkripti na internetu.

Projekat ima za cilj podizanje svesti našeg društva o nedostupnosti domaćeg kulturno-umetničkog sadržaja osobama sa oštećenjem sluha.

Projekat je započet 2008. godine, kada je Ministarstvo kulture Republike Srbije, prepoznalo značaj i odobrilo inicijalna sredstva. Preostala sredstva za realizaciju projekta odobrio je Fond za otvoreno društvo.

Profesoru Nikoli Stojanoviću, velikom sineasti i redovnom profesoru Akademije umetnosti Novi Sad na predmetu istorija filma, koji je i sam oštećenog sluha, poveren je zadatak selekcije 100 naslova, koji je izvanredno obavio svoj posao.Ovaj komplet od 100 filmova ne uključuje i pojedine najgledanije, najpopularnije i svakako i najznačajnije domaće naslove, čime je, na našu veliku žalost, prvobitni spisak profesora Stojanovića promenjen jer pojedine distributerske kuće nisu našle interesa za saradnju na ovom projektu.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo Zoranu Cvijanoviću, Emiru Kusturici, distributerskoj kući DELTA video,produkcijskim kućama: Monte Royal pictures, YODI moviecraftsman, COBRA film, Baš Čelik, Dream Company, Radoslavu Zelenoviću i Jugoslovenskoj kinoteci, agenciji Nova communications i Kino klubu Novi Sad, koji su se sa zadovoljstvom uključili u realizaciju ovog projekta.

OO GLUVIH I NAGLUVIH
ALEKSINAC


#   kriminal   Novi Sad   istorija   OO gluvih i nagluvih
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima