Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Više vozila na putevima na jugu zemlje

rssBookmark and Share

Vranje 28.07.2019. RTS, Južna Srbija Info

Kompletiranje južnog kraka Koridora 10 donelo je, očekivano, i više vozila na putevima, i na graničnom prelazu ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Nedeljno, u proseku, novim putem kroz Grdeličku klisuru prođe 85.000 vozila. Ima mesta za odmor na putu, a na graničnom prelazu osnovni savet je strpljenje.

Foto: RTS
Foto: RTS

Uređena su parkirališta kraj auto-puta, ima stolova, kanti za odlaganje smeća. A odmor je, znaju najbolje profesionalni vozači, obavezan, naročito ako putovanje traje duže.

"Mora čovek, na primer, da vozi 4 sata, 4 i po eventualno i 45 miuta pauzu da pravi, ili veliku pauzu od 9 sati ili 11 sati", kaže Momčilo Stanković, vozač kamiona.

Za alternativni prelaz, Prohor Pčinjski, skretanje je kod Bujanovca. Tamo nema gužve, ali put ima po jednu traku u oba smera. Putnici u tranzitu većinom biraju Koridor deset, i granicu kod Preševa. Prolaze automobili, autobusi, kamioni, bajkeri, ima i onih koji granicu prolaze pešice.

Sledeći parking je kod poslednje naplatne rampe, u međuvremenu, vozačima je na raspolaganju benzinska pumpa. Ko želi da se isključi sa južne deonice Koridora 10 i odmori, može da bira destinacije, dve banje, Vranjsku ili Bujanovačku, Vlasinsko jezero, planinu Besnu kobilu. Prošlog vikenda granicu je prešlo više od 120 000 putnika, i ovog očekuju pojačanu frekvenciju vozila.

"Obzirom da je pojačan intenzitet saobraćaja mi tražimo od putnika da budu malo strpljivi, da čekanja nećemo da dozvolimo da budu duža od nekih tridesetak minuta", kaže Srđan Tasić, komandir stanice Granične policije Preševo.

Granični prelaz Preševo ima 16 traka za putnički i teretni saobraćaj, sa mogućnošću preusmeravanja, u zavisnosti od toga da li je gužva veća na ulazu ili izlazu iz zemlje. Uskoro će se uspostaviti zajednička kontrola granice, granične službe Srbije i Makedonije kontrolisaće putnike i robu samo na jednom mestu, obe na svom ulazu u zemlju.

 

Komentara: 0


#   Vranje   Putevi Srbije   Preševo   saobraćaj   Vlasinsko jezero   auto-put   Grdelička klisura   AMSS   Prohor Pčinjski   Granični prelaz   benzinska pumpa
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima