Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedan od najtoplijih dana: Lekari savetuju kako se rashladiti bez klime i ventilatora

rssBookmark and Share

Niš 07.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Novi talas tropske vreline je stigao u Srbiju. Meteorolozi su proglasili narandžasti meteo-alarm, a lekari preporučuju da se tokom najtoplijeg dana ne izlazi napolje, kao i da se vreme provodi u rashlađenim i zamračenim prostorijama.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Četrvtak će biti najtopliji u ovom vrelom talasu. Zato je upaljen i crveni meteo alarm, najviši stepen upozorenja na ekstremno vreme. Biće vedro, krajem dana počeće da duva košava i samo delimično smanjiti utisak vreline. Jutarnja temperatura od 15, najviša dnevna do 38.

U Nišu ponovo tropska noć, temperatura neće pasti ispod 23 stepena.

Najviša dnevna 39-38 stepeni.

Vruće je zbog polja visokog pritiska koje onemogućava da se svežiji vazduh probije do našeg područja.

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.

Kako rashladiti životni prostor 

Preporuka je da se za rashlađivanje iskoristi noćni vazduh otvaranjem svih prozora kada je spoljašnja temperatura niža.

Tokom dana bi trebalo zatvoriti prozore i prozorske zastore, naročito one na sunčanoj strani, ali i isključiti veštačko osvetljenje i električne uređaje koji nisu neophodni.

Ukoliko nemate klima-uređaj, okačite vlažne čaršave na otvorene prostore kako biste rashladili vazduh u sobi, a ako vam je stambeni prostor klimatizovan, zatvorite vrata i prozore i štedite struju koju ne koristite za rashlađivanje.

Iz "Batuta" napominju da ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali da pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom.

Preporuka je i da se pređe u najhladniju prostoriju u stanu, naročito noću, a ukoliko nemate mogućnost da rashladite svoj stan ili kuću, provodite 2-3 sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće.

Lekari savetuju i da se izbegava boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana, od 10 do 17 časova, kao i fizičke aktivnosti, koje bi trebalo da se obavljaju u toku najhladnijeg dela dana - između četiri i sedam časova ujutru.

Rashlađujte telo i hidrirajte svoj organizam

Iz Instituta "Batut" preporučuju tuširanje i kupanje u rashlađenoj vodi, kao i primenu hladnih obloga, peškira i sunđera.

Dodaje se da bi trebalo da nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, a ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

Preporuka je da redovno unosite tečnost, pre svega vodu, ali i da isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.

Pomozite drugima

Lekari podsećaju da bi trebalo da redovno proveravate kako su vam članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami, kao i da bi osobama koje su pod zdravstvenim rizikom (deca, trudnice i osobe starije od 65 godina) mogla da zatreba pomoć tokom vrelih dana.

Iz "Batuta" dodaju da bi ako neko od njih uzima lekove, trebalo da proverite sa njihovim lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju.

Ako imate zdravstvenih problema lekove držite na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru u skladu sa uputstvom. Zatražite medicinski savet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lekova.

Ako se vi ili neko drugi ne oseća dobro...

Ukoliko osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju, potražite pomoć i što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.

Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima, što je posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, preporuka je da se sklonite u hlad ili da uđete u rashlađeni prostor.

Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata, treba da potražite lekarsku pomoć.

Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.

Iz Instituta "Batut" napominju da ukoliko primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara ili Hitnu pomoć.

Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće.

Komentara: 0


#   Niš   saveti   RHMZ   vrućine   voda za piće   tropsko   klima uređaji   lekari   ventilator
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima