Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deca sa smetnjama iz Niša učestvovala na najvećoj sportskoj manifestaciji "Sport za sve"

rssBookmark and Share

Niš 10.12.2023. Južna Srbija Info

Drugu godinu zaredom deca sa poremećajima iz spektra autizma i drugim smetnjama u razvoju iz Niša su učestvovala na najvećoj sportskoj manifestaciji “Sport za sve” koja ima za cilj upoznavanje sa sportovima u kojima mogu da učestvuju deca sa različitim oblicima invaliditeta.

Foto: B.J.
Foto: B.J.

Grupu dece i roditelja iz Niša predvodio je prof. dr Bojan Jorgić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

“I ove godine kao i prošle uspeli smo zahvaljujući pojedincima velikog srca da obezbedimo novčana sredstva za prevoz dece sa poremećajima iz spektra autizma i jednim slepim dečakom, ukupno desetoro dece, i po jednim pratiocem (roditeljom) iz Niša na manifestaciju “Sport za sve”. Ovo je jedna od retkih sportskih manifestacija u kojoj mogu da učestvuju i deca sa smetnjama iz spektra autizma. Deca imaju priliku da pokažu svoje sposobnosti u savladavanju i prelaženju različitih poligona spretnosti. Na taj način pokazuju sebi i drugima da i te kako imaju razvijene motoričke sposobnosti, da razumeju date naloge kao i da imaju potencijal za dalji napredak u motoričkom pogledu kao i u pogledu socijalne komunikacije” – rekao je prof. dr Jorgić.

Kao i prošle godine studenti master akademskih studija “Fizičko vaspitanje i sport ” Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, pomagali su kao volonteri deci iz različtih udruženja iz Srbije pri prelaženju i savladavanju prepreka i isprobavanju različitih sportova.

Jako mi drago što sam imao priliku da deci sa različitim oblicima invaliditeta pomažem u sportskim aktivnostima. S obzirom da već radim kao trener u sportskoj školici, ovo iskustvo će mi značiti kada u klub dođe i dete sa nekim oblikom invaliditeta, u smislu prilaza, načina komunikacije i shvatanja njihovih motoričkih mogućnosti – kaže Dejan Volaš, student master studija.

Studenkinja Natalija Ivić ističe da ono što uče na teorijskim predavanjima na predmetu Holistički pristup adaptiranom fizičkom vežbanju, sada su mogli da vide u direktnoj praksi. “Kroz asistenciju deci sa autizmom i drugim razvojnim smetnjam shvatila sam šta u praksi znači misao “fokusirajte se na sposobnosti dece, odnosno na ono šta ona mogu da urade, a ne na njihov oblik invaliditeta”. Kada krenete od tog pristupa onda uvek pronalazite način kako da početne fizičko vežbanje sa njima i da polako razvijate njihove motoričke sposobnosti”. – ističe Natalija Ivić.

Drugu godinu za redom učesnik manifestacije “Sport za sve” bila je Simona sa kojom je kao pratilac došla i njena majka Maja Simonović. “Simona najviše voli loptu. Ove godine imala je priliku da proba košarku, sedeću odbojku, boću i bacanje frizbija. Medalja koju dobije Simona ponosno nosi. Moram reći da smo srećni šta imamo priliku da zahvaljajući profesorima sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja učestvujemo u ovom sportskom događaju. Takođe, moram istaći da već više od 5 godina moja Simona kao i druga deca sa smetnjama u razvoju iz Niša imaju priliku da vežbaju sa studentima na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u periodu od marta do juna”. – rekla je Maja Simonović.

Danica Popović, baka-pratilac petnaestogodišnjeg Miodraga Popovića dečaka sa poremećajem iz spektra autizma, takođe učesnika iz Niša, kaže, da ovakav tip manifestacija ohrabruje i motiviše osobe sa autizmom, njihove roditelje.

"Deci sa poremećajima iz spektra autizma, treba pokazati da nisu odbačena, da su i oni deo društva. Deca to osećaju i znaju to da pokažu, ja to znam iz ličnog iskustva sa mojim unukom Mikijem. Zato podržavamo i zahvalni smo celom timu na čelu sa prof. Jorgićem na celokupnom trudu", kazala je Danica Popović

“Sport za sve” organizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, a mi se trudimo da naši studenti gotovo uvek budu prisutni na različite načine tamo gde su manifestacije za osobe i decu sa invaliditetom. Jedino na takav način mogu steći najbolja znanja i razviti empatiju. Takođe, kroz redovne praktične vežbe na predmetu Adaptirano fizičko vežbanje omgućujemo deci sa različitim oblicima invaliditeta da razvijaju svoje motoričke sposobnosti i podižu kvalitet života”. – istakao je prof. dr Bojan Jorgić.


#   Niš   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   autizam   deca sa invaliditetom   Bojan Jorgić   Sport za sve manifestacija   Sportski savez osoba sa invaliditetom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima