Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deda Cvetko superatleta

rssBookmark and Share

09.03.2014. D. Stojanović, Večernje novosti

Penzionisani profesor iz Niša najbolji sportski veteran u Srbiji. Kakve su ti misli, takav ti je život, kaže 77-godišnji osvajač tri medalje

Cvetko redovno vežba u Nišu
Cvetko redovno vežba u Nišu

Nišliji Cvetku Kitiću (77), doktoru nauka, profesoru fizičke kulture Medicinskog fakulteta u penziji i 55 godina vernom čitaocu "Večernjih novosti", ni poodmakle godine nisu prepreka da postiže vrhunske atletske rezultate.

- Kakve su ti misli, takav ti je život - kazuje Kitić. - To sam shvatio još u mladosti i nisam nikad dozvoljavao da me okupira negativna energija, što toplo preporučujem i svoj našoj mlađariji.

Najnovije priznanje ovom Nišliji neobične životne energije, stiglo je prošle nedelje iz Saveza atletskih veterana Srbije. Proglašen je za najboljeg sportskog veterana u republici u 2013. godini. Prethodno, za najboljeg je proglašen i u svom matičnom Atletskom klubu Veteran iz Beograda, u koji se učlanio po odlasku u penziju pre deset godina, jer u Nišu ne postoji sličan sportski kolektiv.

Najuspešniji takmičar u istoriji veteranskog sporta u Srbiji, kako se čulo prilikom uručenja pehara u Beogradu, na lanjskim Olimpijskim igrama za veterane u Torinu, okitio se čak sa tri medalje. Zlatnom u skoku udalj, srebrnom u troskoku i bronzanom u sprintu na 100 metara. U istim disciplinama već punu decenuju je neprikosnoven na Balkanu. Cvetko 100 metara istrči za 14 sekundi, dok udalj skoči nešto više od četiri i po metra, čime ne mogu da se pohvale ni trostruko mlađi od njega.

Za deset godina takmičenja, Kitić je osvojio ukupno 64 medalje, od kojih čak 45 zlatnih. A, da bi postizao takve uspehe, svakodnevno trenira u proseku po sat i po, trčeći niškim parkovima i drugim stazama. Sledeći međunarodni nastup ima krajem marta u Budimpešti, u iste tri discipline na kojima se peo na pobedničko postolje u Torinu.

Iako je duboko zakoračio u osmu deceniju života, vitalni Nišlija, za koga su, očigledno, godine samo broj, ističe da njegovo vreme tek dolazi i da se neće predati sve dok ga svest i noge služe.

 

Sport umesto lekova

Fizička aktivnost, pravilna ishrana i društveni život, osnove su uspeha Cvetka Kitića, ocena je stručnjaka.

- Fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost - ističe poznati niški kardiolog, primarijus dr Nebojša Krstić i dodaje da je Kitić očigledan primer za takvu tvrdnju.


#   atletika   Nebojša Krstić   Cvetko Kitić   fizička aktivnost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima