Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najveća prepreka za najbolje kajakašice – nedostatak novca

rssBookmark and Share

Niš 27.05.2015. S.L. Južna Srbija Info

Kajakašice iz Kajak kanu kluba “Medicinar” iz Niša ulaze u završnu fazu priprema za Evropsko prvenstvo u spustu, koje se održava u Banjaluci, od 4. do 7. juna.

Olja Lazarević, Foto: Fejsbuk
Olja Lazarević, Foto: Fejsbuk

Forma je natempirana, planovi su da se u Niš vrate sa medaljama, sve bi bilo potaman, da ne nedostaje ono zbog čega je i sam odlazak, do samog početka takmičenja neizvestan - a to je, kao i ranijih godina - novac.

Pripreme za Evropsko prvenstvo u spustu, u kajaku na divljim vodama traju mesecima, godinama.

Tempirati formu, dva do tri treninga dnevno, po kiši, hladnom vremenu, u teretani, na Nišavi. A kada dođe vreme za finalni deo priprema, sportisti su ostavljeni sami sebi. Odlazak u Banjaluku, boravak tamo, i to u najskromnijim uslovima, sve to košta. I zato, iako je trebalo da davno bude na stazi za takmičenje, da je prelazi što više puta i “provali” sve njene dobre i loše strane, Olja Lazarević je još uvek u Nišu. A Evropsko prvenstvo počinje za nedelju dana!   

- Planirala sam da ove nedelje, sa mojim timskim drugaricama – Majom Lazarević i Milicom Kostov, već budem u Banjaluci. Ali, zbog loših finansijskih uslova, odložili smo odlazak za ponedeljak, tako da ćemo samo dan i po imati vremena da provedemo na stazi, što jeste malo. Uvek je bolje na stazi, na kojoj će biti takmičenje, provesti što više vremena, ovako nam ostaje nešto više od jednog dana do početka takmičenja. I ranije je tako bilo, uvek se snalazimo, jer nikada nema dovoljno para da odemo na neke malo duže pripreme. Banjaluka nama nije nepoznata, bili smo već tamo, ali je staza uvek različita, vodostaj je različit, a to je jako važno. U maju je bilo 80 kubika vode, sada će na takmičenju biti 100 kubika, a veslali smo i na 200 kubika. Uvek je zbog toga svaka krivina, svaki talas drugačiji, i sve to zavisi od visine vode. Najbolje bi bilo da se bar 7 dana pred samo takmičenje bude na stazi, pogotovo što je sada Nišava, gde mi inače treniramo, jako mala, mi jednostavno nemamo gde da treniramo. Zato je najbolje bar nedelju dana biti na divljoj vodi, pre nego što počne takmičenje.
Ja se ipak nadam najboljem, imam velike planove, nadam se plasmanu među prvih pet u Evropi, i nadam se da ću veslati bolje nego što sam na prošlom Evropskom prvenstvu, kada sam osvojila četvrto mesto. Više sam sada trenirala, imam veću snagu, nadam se najboljem.

Sezona je tek počela, ali je sezona za kajak na divljim vodama jako kratka, zbog toga što je za naš sport neophodan veliki vodostaj. Očekuje me, nakon Evropskog prvenstva, Evropski kup u Celju, a posle toga bi trebalo da se ide i na Svetsko prvenstvo koje se održava u Beču. Ipak, mnogo toga će zavisiti i od para, završava priču Olja Lazarević, kajakašica iz Niša.

Među najboljim rezultatima Olja je zabeležila peto mesto na proteklom Svetskom prvenstvu u spustu.

Nadamo se da će ipak stići podrška od onih koji su u mogućnosti da je pruže, jer su ulaganja u sportove koji nisu masovni, ni popularni, izuzetno mala.

A medaljama nas najčešće obraduju baš ti mladi i uspešni ljudi, koji se bave nepopularnim sportovima i koji svojim entuzijazmom, i najčešće samo uz podršku porodice i najbližih, beleže vrhunske rezultate.

Olja, želimo ti da uspešno preveslaš sve prepreke, i, znamo da to možeš, budi najbolja!

 


#   Niš   Evropsko prvenstvo   Olja Lazarević   kajak na divljim vodama   kajak   svetsko prvenstvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima