Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlija Nenad Filipović sa fabričke trake u Juri na Olimpijske igre u Riju

rssBookmark and Share

11.07.2016. rs.n1info.com

Niš će ove godine na Olimpijskim igrama imati jednog predstavnika, atletičara Nenada Filipovića

Nenad Filipović  Foto: FB
Nenad Filipović Foto: FB

Za olimpijsku normu u disciplini brzo hodanje, po treći put lako se izborio, ali ostaje uzaludna borba da uprkos sportskim uspesima i završenom Fakultetu fizičke kulture dobije posao u struci, pa u Rio ide takoreći sa fabričke trake Jure.

Po treći put će se Nenad Filipović u avgustu naći na Olimpijskim igrama, u društvu vrhunskih sportista.

“Video sam Nadala, Federera, bio sam na doručku sa Anom Ivanović, upoznao sam Novaka Đokovića, Milorada Čavića, Kobija Brajanta košarkaša. Tako da je to stvarno jedan doživljaj, i onda mi je potrebno bilo par dana da se ja zaista uverim da sam mojim rezultatima i ja u toj grupi, i da je to sasvim normalno”, kaže Nenad.

Vrhunski rezultati traže i takve pripreme, a njegove su bile nesvakidašnje. “Počeo sam da radim u Juri, u fabrici, u proizvodnji. Radio sam na traci po osam sati, imao sam par puta i noćne smene po osam sati, što je bilo jako teško uskladiti sve te obaveze: i trening, i posao, i porodica”, priča Nenad.

Po obrazovanju profesor fizičkog vaspitanja, po iskustvu u sportu tri puta učesnik Olimpijskih igara. Uz ovakav CV ipak ne može da pronađe posao u struci. U fabrici je dobio neplaćeno odsustvo da bi pripreme mogao da završi na Vlasini.

“Nije lako kada ostavite porodicu, a ne znate da li uopšte imaju uslova da normalno žive. Ja ipak radim ovo sve volonterski, nemam nikakva primanja, nikakvu finansijsku podršku, i to mi najteže pada, jer oni najviše trpe oko svih mojih treninga, razumeju me u svemu tome, a ja na neki način ne mogu da im pružim to što bi trebalo da se pruži”, ističe Nenad.

Od porodice je odvojen dok traju pripreme. Na Vlasini ukupno 50 dana, trenira po dva puta dnevno. Zbog svojih prirodnih karakteristika, Vlasina je idealna za pripreme sportista, tako da se osim Filipovića, na tom mestu pripremaju i veslači Srbije, ali i neki inostrani sportisti.

Filipović se na Vlasini priprema već dvadeset godina koliko je i član reprezentacije. Na Vlasini ga prepoznaju, svi se javljaju i žele mu uspeh. Međutim, na njegove pozive i apel da dobije posao u struci, gradski čelnici ne odgovaraju.

“Osećam se malo bezvredno kada ne dobijem nikakv odgovor. Bolje da se kaže: 'ne, nećemo da ti pomognemo' nego, eto tako, da se prećuti sve to”, kaže Nenad.

Jedini niški olimpijac u Riju takmičiće se 19. avgusta, a najavljuje da će se, posle Pekinga i Londona, u Riju oprostiti od Olimpijskih igara.

Gordana Bjeletić


#   Jura   atletika   Olimpijske igre   Nenad Filipović   Brazil   brzo trčanje   Rio
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima