Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udovičić najavio rešenje problema niškog olimpijca za odlazak u Rijo

rssBookmark and Share

19.07.2016. Vesna Petrović

Nenad Filipović će na Olimpijskim igrama u Riju ove godine biti jedini sportista iz Niša. Nije mu bilo teško da izbori olimpijsku normu i na sportskom polju beleži samo pobede, ali mu je mnogo teže da se zaposli u struci.

Foto: FB
Foto: FB

To bi u mnogome olakšalo njegove treninge i pripreme, ali i život njegove porodice, koja, kako i sam kaže, najviše trpi u ovom trenutku. Nenad je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, ali do posla u skaldu sa svojom diplomom nije mogao da dođe. Kaže, obraćao se i prethodnoj gradskoj vlasti, ali oni nisu imali sluha za njegov problem. Nada se da će se situacija sada poboljšati, a kako nam je juče u telefonskom razgovoru rekao, nova gradska vlast ga je već kontaktirala i interesovala se za njegov problem. Ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, je, takođe, tokom nedavnog boravka u Nišu, kazao da se radi na rešavanju Nenadovog problema.

„Učestvovao sam već na Olimpijskim igrama u Londonu i Pekingu, a sada se, evo, pripremam i za Rio“, kaže Nenad Filipović. „Imao sam tu priliku da se upoznam sa najvećim sportistima svata, da budem u njihovom društvu, da razgovaram sa njima, i da shvatim da sam svojim rezultatima zaslužio da se nađem sa njima na takmičenju koje je san svakog sportiste“.

Ali, za razliku od mnogih svetskih sportista koji, bar kada se radi o Olimpijskim igrama, brinu samo o normi, rezultatima, sekundama ili metrima koji ih dele od medalja, Nenad mora da razmišlja i o egzistenciji svoje porodice.

„Tako sam, pošto nisam mogao da se zaposlim u struci, otišao da radim u Juri“, priča Nenad Filipović. „Morao sam da se snalazim i za pripreme koje traju po nekoliko meseci. Ono što sam mogao da odradim sam između dve smene u fabrici uradio sam, a za treninge pred samu Olimpijadu sam, u dogovoru sa rukovodstvom fabrike, uzeo neplaćeno odsustvo.Teško je da se, u potpunosti, posvetite treningu kada radite u fabrici na traci po osam sati dnevno, a dešavalo se da radim i noćne smene“.

Nenad Filipović je, trenutno, na Vlasini gde trenira već dva meseca i to vreme je odvojen od porodice.

„Znam šta je sport i koje žrtve zahteva od sportista, ali mi je teško zbog porodice jer oni najviše trpe. Sada su ostali i bez mojih primanja i to mi je najteže. I pored toga, oni su mi velika podrška u svemu što radim“, kaže Nenad.

Jedini niški olimpijac u Riju će na „bojno polje“ 19.avgusta, a Nišlije će tog dana svim srcem navijati za njega.

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, je tokom nedavnog boravka u Nišu kazao da problem sa kojim se Nenad Filipović suočio nije sportske prirode, ali i pored toga ovo Ministarstvo će učiniti sve da se dođe do rešenja.

„Samog sportistu Nenada Filipovića, vrlo dobro poznajem i imao sam priliku da sa njim učestvujem i na olimpijskim igrama u Londonu i kasnije Pekingu“, kazao je ministar Vanja Udovičić.“ Znam koliko je posvećem i vreden i koliko je spreman da se žrtvuje za najviše ciljeve. Što se tiče konkretnog pitanje, koje nije sportsko pitanje, i te kako se bavimo njime i nadam se da će u najskorije vreme biti rešeno“.

Ministar Udivičić je dodao da, iz aspekta Ministarstva omladine i sporta, svaki naš sportista, ne samo atletičari, ima adekvatne uslove koji su neophodni za odlazak na Olimpijske igre i sva ostala takmičenja.

„Mogu da vam kažem gde se svaki naš sportista trenutno priprema, koliko te pripreme koštaju i gde će da bude do olimpijskih igara“, dodao je Vanja Udovičić. „Odgovorno tvrdim, što se tiče sporta, od opreme, patika, majci, dodatne ishrane u hotelima, putovanja na najbolji mogući način, do svih aspekata koji sportista mora da ima da bi ostvario najbolji rezultat, to naši sportisti sada imaju. To je bio moj cilj i cilj Vlade, da naši sportisti budu jednaki, bez obzira koji protivnik da izađe ispred njih, sa njima, da imaju iste uslove i da je bio na najboljim mogućim pripremama“, zaključio je ministar Udovičić.

Narodne novine


#   Vanja Udovičić   atletika   Olimpijske igre   finansije   Nenad Filipović   Narodne novine   gradska vlast   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Kori Udovički   Ministarstvo sporta i omladine   brzo trčanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima